Linkuri accesibilitate

Respins de PPE, prelatul cîntă în struna verzilor şi predică împotriva poluării - Judit Ferencz


Új Magyar Szó publică un reportaj despre mafia pădurilor. Despre hoţii de lemne, care lucrează de zor în păduri. Despre 300 de tractoare neînmatriculate, care transportă lemnul furat. Despre proprietari de pădure, care plătesc impozit pe nişte buşteni, căci toţi copacii le-au fost furaţi. Despre proprietarul unei mici fabrici de cherestea din Neamţ, care acceptă senin să prelucreze lemn furat. Mai mult, el îi oferă clientului şi acte, falsificate la Braşov. Despre un deputat UDMR, care susţine că, în ultimii 10 ani, s-au tăiat ilegal 4 milioane de metri cubi de lemne, doar în judeţul Harghita. Reacţia? După publicarea reportajului, autorul este ameninţat cu moartea, zi de zi.

Portalul Erdely.ma îl citează pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care declară: compania auriferă interesată în exploatarea de la Roşia Montană exercită presiuni asupra Ministerului Mediului. După ce ministerul a blocat procesul de autorizare a proiectului, reprezentanţii companiei l-au dat în judecată pe ministru şi ameninţă cu noi procese - spune Olteanu.

Probleme în judeţul Cluj, pe traseul viitoarei autostrăzi Borş-Braşov: deşi s-au construit drumuri ocolitoare, utilajele companiei constructoare continuă să circule zi şi noapte în centrul comunei Vlaha. Localnicii protestează – relatează Szabadság. Şi ameninţă: dacă nu se va găsi o soluţie, ei îşi vor lua vechile Dacii şi vor patrula în ambele sensuri ale şoselei cu o viteză de maximum 20 de km pe oră, împiedicând astfel traficul greu.

Din Allgemeine Deutsche Zeitung: românii din Arad şi Oradea îşi cumpără case în Ungaria. Cu preţul unui apartament de bloc modest, ei pot cumpăra case mari de cealaltă parte a graniţei şi le mai rămân bani şi de o maşină bună, pentru naveta la locul de muncă din România.

Transindex comentează declaraţia de venit a primarului din Odorhei, acum candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita şi lider al Partidului Civic Maghiar. Din declaraţie se poate deduce că primarul s-a îmbogăţit cu cca. 3 milioane de euro, în nici doi ani. Este doar o deducţie, căci declaraţia este cam sumară. Transindex îi adresează primarului întrebări referitoare la averea sa. Acesta răspunde prompt, prin biroul său de presă: „dacă aveţi informaţii despre acte ilegale, adresaţi-vă organelor”. Conducerea Transindex insistă: „nu, nu avem informaţii, tocmai de aceea am dori să le obţinem”. Aici corespondenţa se taie.

Krónika prezintă o manieră inedită de a face campanie electorală. Candidatul UDMR pentru primăria din Gheorgheni a omis să-şi prezinte programul electoral. Explicaţia sa: „toţi candidaţii din toate timpurile intră în campanie, prezentându-şi programul. Eu m-am gândit să procedez altfel. Să fiu original.”

Dar cine cu cine ţine în campania pentru alegerile locale ? Din Népújság aflăm că Partidul Popular European sprijină UDMR. Vicepreşedintele PPE, Orbán Viktor, vine însă în România şi face campanie pentru PCM, principal adversar al UDMR – informează Háromszék. Dar ce face europarlamentarul Tőkés László, mentor al grupărilor anti-UDMR, aspirant respins la calitatea de membru al Partidului Popular European? Ei bine, el nu se bagă. Precum prezintă cotidianul Szabadság, el are alte preocupări. Acceptat în Grupul Verzilor – Alianţa Liberă Europeană, el caută să-şi intre în noul rol şi vorbeşte despre poluare.
XS
SM
MD
LG