Linkuri accesibilitate

O nouă unitate, o nouă demografie, aceeaşi pîine cu untură - Judit Ferencz


Liderul opoziţiei din Ungaria face campanie pentru adversarul UDMR la alegerile locale. Liderul formaţiunii PCM, Szász Jenő, consideră că-i normal să fie aşa: „Orbán Viktor este aliatul nostru natural” –declară el într-un interviu apărut în Krónika.

Fostul premier al Ungariei are şi soluţii pentru viitorul politic al comunităţii maghiare din România. „Este nevoie de o nouă unitate a maghiarilor, unitate ce se poate baza pe apariţia noului partid, PCM” – dezvoltă Orbán Viktor, citat de Szabadság.

Editorialistul Népújság remarcă: campania electorală este perioada în care se nasc cele mai îndrăzneţe proiecte de domeniul sci-fi. Autostrăzi suspendate, metrouri uşoare, benzi speciale pentru autobuze vor înlesni traficul în marile oraşe, promit candidaţii. Asta în condiţiile în care anul acesta se vor inaugura doar primii 35 de km din autostrada Borş-Braşov, şi asta după patru ani de muncă asiduă.

„Arta de plăti facturi” se intitulează un comentariu din Hargita Népe, în care se arată: locuitorii din Miercurea Ciuc plătesc facturi pentru încălzire opt luni pe an. Asta în condiţiile în care salariul mediu în judeţul Harghita nu depăşeşte 200 de euro, iar factura pentru un apartament de bloc se ridică la 100 de euro pe lună. „De-a lungul anilor, am întâlnit candidaţi care au promis locuri de muncă, investiţii, îmbunătăţirea nivelului de trai. Nu s-au ţinut de cuvânt” – spune autorul articolului, adăugând că aşteaptă apariţia unui candidat credibil care promite ridicarea temperaturii medii a zonei cu cel puţin 4 grade C.

Şi tot în contextul campaniei electorale, un comentariu publicat de Transindex vorbeşte despre relaţia dintre presă şi politicieni. Politicienii urmează o logică simplă: „cei care nu-s cu noi, sunt împotriva noastră”. Ei nu ezită să-şi exprime liber punctul de vedere. Cum o fac ? Simplu: luând telefonul şi sunându-i pe jurnalişti. Iată şi mesajul autorului către cititori: „Să nu-i invidiaţi o clipă pe redactorii-şefi în campanie electorală!”.

Din Krónika: guvernul a decis elaborarea unei strategii demografice. În ultimii 18 ani, populaţia României a scăzut cu 1,7 milioane. Strategia guvernului urmează să fie prezentată la sfârşitul anului şi să propună soluţii pentru stoparea fenomenului în perioada 2009-2050.

Ministrul Muncii, citat de Allgemeine Deutsche Zeitung, consideră că problema se va rezolva de la sine, mult mai repede. Românii plecaţi la muncă în străinătate se vor întoarce cât de curând în ţară – enunţă ministrul, fără însă a-şi dezvălui sursele optimiste.

Parlamentarii au votat o lege prin care se interzice vânzarea alimentelor nesănătoase în şcoli. Fireşte, actul normativ nu enumără produsele în cauză, ci vorbeşte la modul general despre alimentele ce conţin grăsimi şi aditivi chimici. „Probabil, pâinea cu untură, presărată cu boia scapă cu basma curată” – speculează Nyugati Jelen.

Reporterii de la Krónika au vizitat un bufet din incinta unui liceu din Miercurea Ciuc. Au luat la puricat toate produsele expuse de la băuturi răcoritoare la biscuiţi. Surpriză: absolut toate conţin aditivi chimici. De fapt, au găsit o turtă dulce, împachetată într-un simplu celofan, pe care nu scria nimic. Acesta o fi micul dejun al şcolarului ferit de toate relele ?

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG