Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că opţiunea sa este ca România să meargă pe criteriile UE în legătură cu vizele pentru SUA, pentru că satisfacerea bilaterală a exigenţelor americane ar însemna încălcarea legislaţiei româneşti şi europene pe tema protecţiei datelor personale."Mergem acum pe mâna europenilor", iar dacă lucrurile nu se vor rezolva, ar putea fi abordată negocierea bilaterală, a mai spus preşedintele. Problema vizelor pentru cetăţenii români care doresc să intre pe teritoriul Statelor Unite a fost discutată la întâlnirea dintre preşedintele George W. Bush şi preşedintele Traian Băsescu, la începutul lunii aprilie, la Neptun, liderul american arătând atunci că înţelege frustrarea românilor în ceea ce priveşte vizele şi că autorităţile de la Washington vor colabora pentru îmbunătăţirea legii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat si că este exclus ca România să-şi schimbe poziţia faţă de Kosovo şi că autorităţile române vor continua să nu recunoască independenţa acestei provincii.

Basescu a spus la postul public de televiziune că s-a întâlnit, joi, cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti, cărora le-a spus că România nu îşi va schimba poziţia faţă de Kosovo, continuând să nu recunoască independenţa provinciei.

Băsescu a menţionat că subiectul Kosovo nu a putut fi discutat la summit-ul NATO de la Bucureşti pentru că România şi Spania nu au dorit includerea acestuia pe agendă, din cauza poziţiilor diferite pe care le-au adoptat faţă de restul ţărilor participante.

In legatura cu situatia din Georgia Traian Băsescu a spus că România trebuie să fie solidară cu această ţară, adăugând însă, ca "un pic de diplomaţie la Tbilisi în relaţia cu Rusia nu ar strica".

Întrebat dacă situaţia din Georgia, legată de Abhazia este similară cu cea a Republicii Moldova în legătură cu Transnistria, Traian Băsescu a răspuns afirmativ.

Preşedintele Traian Băsescu a mai vorbit despre declaratii facute recent referitoare la Ucraina, Repulica Moldova şi Transnistria si a precizat ca nu s-a referit la revendicări teritoriale, ci la reorganizarea administrativă din fosta URSS. Basescu declarase, la jumătatea lunii aprilie, la o dezbatere pe tema concluziilor summit-ului NATO de la Bucureşti, că apartenenţa la NATO a Ucrainei ar garanta că acest stat nu are pretenţii asupra Transnistriei.

Preşedintele preciza că nu face această declaraţie pentru că ar exista astfel de pretenţii din partea Ucrainei, dar menţiona că apartenenţa Ucrainei la NATO ar însemna că interesele legate de Transnistria nu ar putea fi afectate.

În Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei care să revină la Moldova", adăuga, cu acel prilej, Traian Băsescu.

Ulterior, ambasadorul României la Kiev a fost convocat la Ministerul de Externe al Ucrainei în legătură cu "o serie de declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu"
XS
SM
MD
LG