Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Republica Moldova a rămas încă în categoria ţărilor unde presa nu este liberă. Un nou studiu anual al organizaţiei americane Freedom House plasează Moldova pe locul 148 din 195 de ţări ale lumii cu un scor negativ de 66 de puncte. Faţă de anul precedent, presa din Moldova a devenit şi mai puţin liberă, acumulând cu un punct negativ mai mult şi coborând trei locuri în clasamentul ţărilor lumii.

Pentru comparaţie, România şi Ucraina sunt considerate ţări parţial libere sub aspectul libertăţii presei, ele aflându-se pe locurile 96 şi respectiv 113.

Rusia însă se află mult în spatele Moldovei, cu o presă ne-liberă, pe locul 171. Freedom House explică rezultatul slab al Moldovei începând cu primăvara trecută şi până astăzi prin câteva evoluţii negative. Studiul vorbeşte despre restricţii impuse presei de guvern în campania electorală de vara trecută, prin procesele câştigate de autorităţi împotriva presei în justiţia locală, dar pierdute apoi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului,(şase astfel de cazuri timp de un an), prin controlul autorităţilor comuniste asupra companiei Teleradio Moldova, prin presiunile exercitate asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi prin privatizarea în interes politic a posturilor Radio Antena C şi Euro TV.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG