Linkuri accesibilitate

Topul alianţelor contra firii - Judit Ferencz


„Libertatea de a alege” este singurul mesaj electoral formulat de Partidul Civic Maghiar – arată Új Magyar Szó. Deocamdată, de această libertate se bucură nu electoratul, ci candidaţii maghiari. Cei neincluşi pe listele UDMR au acum posibilitatea de a candida pe listele celeilalte formaţiuni, PCM, care-şi justifică existenţa invocând necesitatea alternativei. Asta deşi noua formaţiune nu-i nici mai bună, nici mai frumoasă. Iar membrii săi provin cu toţii din rândurile celor (auto)excluşi din UDMR.

Două formaţiuni, două viziuni: Krónika relatează despre un caz de şantaj într-o comună arădeană. Primarul udemerist al comunei, zice-se, i-a chemat la ordin pe oamenii de afaceri care candidează în culorile PCM. Şi i-a ameninţat cu retragerea autorizaţiilor de funcţionare în caz că nu renunţă la candidatură.

Transindex trece în revistă atacurile electorale dintre UDMR şi PCM. Şeful staff-ului UDMR în face mincinos pe Szász Jenő, lider al formaţiunii adversare. Dar nici acesta nu se lasă: îi acuză pe liderii UDMR de comportament anticlerical. Motivând că mai mulţi politicieni de vârf ai Uniunii sunt…divorţaţi.

Portalul Erdely.ma relatează despre un caz de maximă corectitudine. Candidatul UDMR pentru primăria din Sfântu Gheorghe îi cedează timpi de antenă contracandidatului său, care a uitat să solicite spaţiu de emisie pentru clipurile sale electorale. Fireşte, după acest lăudabil act de generozitate dă şi un comunicat de presă.

Din Háromszék, despre libertatea de a alege: incontestabil, maghiarii au de câştigat. În acest an, ei se pot bucura de două formaţiuni care îi asaltează cu promisiuni electorale.

Aşa, înainte de alegeri, Nyugati Jelen face topul alianţelor contra firii. UDMR e în faza de divorţ, aşa că nu intră în discuţie şi, fireşte, nici în top. În schimb, PSD se află la cel de-al treilea mariaj cu Partidul Conservator, fost Umanist, cu doctrină incertă. Sau secretă. Partidul Democrat, fost membru al Internaţionalei Socialiste, actual membru al Partidului Popular European, fuzionează cu un grup desprins din PNL. Iar PNL, la rându-i, înghite o formaţiune mică, mică, aproape uitată: Acţiunea Populară.

Új Magyar Szó publică un interviu cu noua vicepreşedintă a PNL, Smaranda Enache, care a ocupat aceeaşi funcţie în Acţiunea Populară a lui Emil Constantinescu. Ei bine, Smaranda Enache, lider al Ligii Pro Europa şi fost ambasador al României la Helsinki, recunoaşte: activitatea sa politică de până acum n-a fost tocmai fructuoasă. Deşi ea vrea, îşi doreşte de mult timp să se implice în viaţa politică. Doar că n-a prea găsit formaţiuni care să o accepte.

Allgemeine Deutsche Zeitung face o acidă critică de stil după deschiderea, neoficială, a campaniei electorale PDL la Sibiu. În deschidere, simpatizanţii formaţiunii, fluturând baloane portocalii, au ţopăit şi au aplaudat pe ritmurile de playback, oferite cu generozitate de Mircea Rusu Band în sala mare a Teatrului Thalia. Liderii partidului au apărut cu fulare portocalii. Greu de asortat la orice fel de ţinută, cât de cât protocolară – remarcă jurnalistul de la ADZ. Cât despre oferta electorală, ei bine, aceasta se reduce la perspectiva unei vieţi mai bune. Pentru bătrâni, pentru tineri, pentru şomeri, pentru nevoiaşi…şi lista rămâne deschisă.

În vâltoarea preelectorală, Népújság observă: proiectul legii învăţământului public a fost pus la sertar. După runde şi runde de negocieri, după apriga dezbatere publică din anul trecut, după sute de amendamente formulate de organizaţii profesionale şi sindicate, după promisiuni ferme, angajamente şi consens în privinţa necesităţii reformei, pachetul de legi a fost pus la rece, elegant, fără ca cineva să fi făcut tărăboi. Întrebarea este: cine, când, în ce formă şi cu ce elan va relua procesul de mimare a reformei învăţământului ?
XS
SM
MD
LG