Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Relaţiile României cu Rusia au fost discutate la o dezbatere publică, sub egida Fundaţiei Konrad Adenauer şi la care preşedintele Traian Băsescu a prezentat rezultatele reuniunii Nato la cel mai înalt nivel de la Bucureşti. Potrivit aprecierilor preşedintelui român, între fostele state comuniste est-europene şi Rusia există o relaţie de reticenţă reciprocă, neîncredere, ce ar trebui depăşită. "Trebuie să ieşim din ceea ce istoria a lăsat în capetele noastre, pe bună dreptate, teamă, îngrijorare" - a spus Traian Băsescu, adăugînd că "Rusia trebuie să înţeleagă că nu are un adversar în Nato".

La aceiaşi dezbatere, preşedintele a spus că o integrare a Ucrainei în Nato ar fi de natură să elimine din discuţie opiniile acelora care "vorbesc despre o Transnistrie care să revină Ucrainei".

Traian Băsescu s-a referit şi la insistenţele oficialităţilor de la Chişinău de a semna un tratat referitor la frontiera cu Republica Moldova. "Nu cred că este o prioritate, a spus preşedintele României. Noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniunii Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat româno-moldovenească"
XS
SM
MD
LG