Linkuri accesibilitate

Preşedintele Poloniei condiţionează reluarea discuţiilor de parteneriat UE-Rusia de invitatea Ucrainei şi Georgiei în NATO


Presedintele Poloniei Lech Kacinsky a revenit asupra unor declaratii facute intr-un interviu recent acordat agentiei Reuter. In interviu, Kacinsky afirmase ca tara sa va ezita sa renunte la dreptul ei de veto fata de reluarea dialogului de parteneriat dintre Uniunea Europeana si Rusia, pina ce marile puteri europene nu accepta sa acorde planul de actiuni pentru aderare la NATO Georgiei si Ucrainei.

Declartia lui Kacinski a fost urmata de o replica a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care avertiza Polonia ca ar putea transforma Uniunea Europeana intr-un ostatic al Aliantei Nord Atlantice: "Declaratia suna de parca Uniunea Europeana ar putea sa opuna veto dorintei poporului Ucrainian, sau pozitiilor din Abhazia si Osetia de sud si ca si cum UE ar da dreptul aliantei NATO sa dicteze politicile Uniunii Europene fata de Rusia".

Acesta este probabil – a continuat seful diplomatiei ruse - o alta fateta a modului in care se intelege solidaritatea europeana in anumite capitale ale Europei si cum doresc sa o foloseasca, ca pe o bageta magica pentru a conduce lumea de astazi.

Polonia a blocat cu veto in 2006 convorbirile de partaneriat dintre Uniunea Europeana si Rusia. Rusia se opune cu vehementa admiterii in NATO a Ucrainei si Georgiei considerind o astfel de eventualitate ca pe o amenintare directa la securitatea sa.
XS
SM
MD
LG