Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Fostii proprietari ai imobilelor nationalizate au protestat luni in fata sediului Curtii Supreme de Justitie impotriva deciziei procurorului general Laura Codruta Kovesi de a introduce recurs in interesul legii pentru unificarea practicii. Fostii proprietari sustin ca astfel li se ingradeste accesul la Justitie, fiind obligati sa se multumeasca doar cu actiuni la Fondul Proprietatea.

In 18 ani doar aproximativ 15% din imobilele nationalizate de regimul comunist au fost retrocedate proprietarilor de drept.

Neconcordantele slabesc si ingreuneaza sistemul judiciar si sunt taxate greu de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sustine Kovesi.

Daca CSJ va decide pentru unificarea practicii, fostii proprietari se tem ca in cazul caselor vandute prin Legea 112/1995 vor trebui sa se multumeasca doar cu actiuni la Fondul Proprietatea sub forma de despagubiri.

Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS), declara pentru HotNews.ro, ca pana acum practica era aceea de a intenta procese de comparare a titlului de proprietate. APDAS a cerut sa i se accepte interventia la procesul de decizie de la Curtea Suprema, considerand ca aceasta practica este neconstitutionala pentru ca ingradeste accesul la justitie.

Cererea nu a fost acceptata, motiv pentru care Maria Theodoru apreciaza ca propunerea Procurorului General este neconforma cu legislatia europeana si invoca protocolul semnat de Romania de respectare a cadrului legislativ extern.
XS
SM
MD
LG