Linkuri accesibilitate

Topul popularitatii participantilor la summit - Judit Ferencz


Summit-ul NATO: să-l numim istoric, dacă aşa au făcut şi oficialităţile, deşi nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun - comentează Új Magyar Szó. Spiritul lui Putin a dominat summit-ul, iar statele membre NATO au ajuns la consens exclusiv în privinţa forţelor din Afganistan. Un consens cam lax, ce-i drept: s-au înţeles că cine vrea va trimite forţe militare, unde şi câte doreşte.

Unul dintre cele mai importante evenimente de vitrină, adică summit-ul NATO, s-a desfăşurat în relativă ordine – un rezumat din Krónika. Comentatorul ziarului consideră că, în primă fază, România va avea de câştigat. Asta până ce vor apărea următoarele rapoarte internaţionale, care vor releva un pronunţat deficit de democraţie în România.

Şi tot din Krónika: la summit-ul de la Bucureşti s-a adeverit ceea ce ştiam deja. NATO şi-a depăşit limitele. Exemplul Afganistanului şi exemplul Irakului arată că alianţa este tot mai puţin capabilă de a oferi soluţii militare. Însuşirea unui rol politic mai pronunţat ar putea reprezenta o nouă etapă.

Háromszék vorbeşte despre cel mai real pericol, care a ameninţat cu adevărat summit-ul: apariţia inopinată a câinilor vagabonzi, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi.

Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre întâlnirea dintre George W. Bush şi Traian Băsescu, ce avut loc la Neptun. Întâlnire pe care autorul articolului o rezumă astfel: „Mare pretenie mare şi vagi promisiuni”.

Portalul erdely.ma informează: totuşi, Bush a vorbit mai clar, ei bine, nu cu Băsescu, ci cu Tăriceanu. I-a spus aşa: vizele pentru SUA nu se vor elimina deocamdată şi nici nu se vor acorda mai uşor. În schimb, cetăţenii români cărora li se refuză viza de intrare în SUA vor primi şi o explicaţie.

Szabadság dedică un comentariu reţinerii celor 46 de tineri care au vrut sau nu să protesteze împotriva NATO. Cert este că ei au fost conduşi la secţia de poliţie pentru simple verificări – după cum susţin reprezentanţii forţelor de ordine. Şi cert este că unii dintre ei păreau bătuţi măr după aceste simple verificări.

Szabadság îl citează pe generalul Constantin Degeratu, consilier prezidenţial, care a emis o opinie despre cele întâmplate: „faptul că tinerii au fost conduşi la secţie ne arată că au comis ceva ilegal”. Comentatorul remarcă: personajele deloc fictive ale lui Soljeniţîn mai emit astfel de…enunţuri.

Şi tot Szabadság face topul popularităţii participanţilor la summit. Pe primul loc nu se află Bush. Evident, nici Putin. Dar nici Sarkozy. Şi nici Angela Merkel. Nici măcar Băsescu. Dar cine, atunci? Păi, Mehriban Aliyeva. Cum, cine este Mehriban Aliyeva? Este soţia preşedintelui Azerbaidjanului. Care a intrat în topul preferinţelor şi al ştirilor, purtând o rochie albă, mulată pe corp.

Transindex trece în revistă principalele capitole de cheltuieli pentru summit-ul NATO. Astfel aflăm că reamenajarea Palatului Parlamentului a costat vreo opt milioane de euro. Mai aflăm că prânzul unui şef de stat costă o sută de euro, pe când nota pentru mesele altor demnitari de vârf nu depăşeşte 80 de euro.

Transindex mai face un calcul: bugetul total al organizării summit-ului s-a ridicat la 26 de milioane de euro. Ce altceva s-ar fi putut face cu această sumă? De pildă, se puteau cumpăra cartofi. Fix 81.250 de tone, la preţul de referinţă al pieţei centrale din Cluj.
XS
SM
MD
LG