Linkuri accesibilitate

Satul lui Potiomkin - Judit Ferencz


Bucureşti: satul lui Potiomkin – un titlu din Polgári Élet, care trece în revistă migăloasele retuşuri dinaintea summit-ului NATO: canale sudate, câini şi aurolaci ascunşi, curăţenie generală şi multe, multe flori plantate. Nemaivorbind de poliţişti: mii de bărbaţi bine, fără burtă de bere.

DiscrimiNATO – un alt titlu, din Transindex. România se crispează la ideea manifestaţiilor antiglobalizare. Şi nu precupeţeşte nici un efort să le prevină. Dar chiar nici un efort: întoarce de la graniţă şase tineri, presupuşi anarhişti, despre care s-ar putea presupune că pregătesc proteste anti-NATO. Deşi, consideră autorul articolului, tocmai de manifestaţii nu trebuie să se teamă bucureştenii. În rest, au destule pe cap. Cât despre manifestaţii, ei bine, acestea nu pot fi împiedicate. Şi nici nu trebuie: protestatarii înţărcuiţi, aruncând cu sticle într-o ţintă imaginară, dau mult mai bine în jurnalele de ştiri, decât feţele anoste ale politicienilor de vârf.

Forţele de securitate anunţă la o conferinţă de presă: au prevenit o amplă manifestaţie de tip anarhist, confiscând la graniţă materiale deosebit de periculoase. Răspunzând la o întrebare, ei detaliază: este vorba despre un pachet ce conţinea cărţi, broşuri, fluturaşi şi CD-uri - pe scurt, o relatare din Szabadság.

Zile fripte bucureştenilor, o căruţă de bani, multă agitaţie: dar care sunt totuşi beneficiile? – se întreabă Krónika. Şi răspunde: summit-ul NATO este un important exerciţiu de imagine. Se pare că Bucureştiul a ales această cale: alte ţări organizează festivaluri, concursuri, competiţii sportive. Bucureştiul a ales întâlnirile de vârf. După francofonie, NATO. Cine ştie ce ne mai paşte în viitor?

Nyugati Jelen publică scrisoarea lui Tőkés László către NATO. Mă rog, către participanţii la summit. În care Tőkés, europarlamentar independent, episcop reformat, lider al unei organizaţii a maghiarilor din Bazinul Carpatic şi lider al altei organizaţii a maghiarilor din Transilvania, zice aşa: autonomia realizată prin mijloace democratice poate fi un pilon al stabilităţii, pe când nerealizarea autonomiei implică riscuri serioase la adresa securităţii, precum ne arată şi cazul Kosovo. În încheiere, Tőkés le cere tuturor participanţilor la summit să sprijine cauza autonomiei prin mijloacele „diplomaţiei preventive”.

Reacţia liderului UDMR Markó Béla, redată de Szabadság: fireşte, ordinea de zi a summit-ului nu va fi perturbată de scrisoarea deschisă. În rest, acţiunea lui Tőkés poate fi chiar benefică. În sensul că ridică o problemă nouă la nivelul NATO.

Autonomie de la NATO ? – se întreabă editorialistul cotidianului Új Magyar Szó. Să fim serioşi: propovăduind lupta paşnică pentru autonomie, episcopul Tőkés face de fapt campanie electorală pentru adversarii UDMR.

Din Népújság: „A venit primăvara”. Articolul nu are vreo legătură cu summit-ul NATO, dar nici nu primăvara: vorbeşte despre greve. Despre faptul că la obişnuitele mişcări sindicale ale angajaţilor din sectorul bugetar se alătură acum şi lucrători ai întreprinderilor private. Autorul dă exemplul grevei de la fabrica Dacia-Renault. Cu câţiva ani în urmă o astfel de acţiune ar fi fost de neînchipuit. Acum, lipsa acută a forţei de muncă îi favorizează pe angajaţi. Pat pentru patronate.

Allgemeine Deutsche Zeitung face topul vânzărilor din două librării din Sibiu. În fruntea preferinţelor publicului amator de cărţi în limba germană se situează două titluri: „Siebenbürgische Kochbuch”, şi „Siebenbürgische Gästehäuser”. Mult mai în spate, pe locul 10 la „alte categorii” regăsim şi celebrul „Max und Moritz”. Tradus de altminteri şi în româneşte cu titlul „Goangă şi Târlică”.
XS
SM
MD
LG