Linkuri accesibilitate

Uniţi în suflet, separaţi în sărbătoare - Judit Ferencz


15 martie, sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, un bun prilej de a sărbători…separat – remarcă editorialistul cotidianului „Új Magyar Szó”. Taberele politice îşi adjudecă câte o felie a comemorării, organizând festivităţi exclusiviste. De ani de zile, în Ungaria există un 15 martie guvernamental şi un 15 martie al opoziţiei. Aşa şi în România: în cele mai multe localităţi, udemeriştii şi rivalii lor au avut mare grijă să nu se întâlnească în ziua de 15 martie. Şi nici măcar nu le-a fost uşor: locurile comemorării revoluţiei din 1848, statuile şi eroii sunt totuşi comuni.

Din Krónika: Primăria din Cluj a autorizat mitingul Noii Drepte la doar câteva sute de metri distanţă de la festivităţile dedicate zilei de 15 martie. Or, Noua Dreaptă manifestează împotriva separatismului maghiar. Organizaţii civice, printre care Liga Pro Europa şi Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului au protestat împotriva autorizării mitingului Noii Drepte.

Citat de Szabadság, senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter face apel la calm. El le recomandă maghiarilor să nu răspundă la provocări. Primarul Clujului, Emil Boc, îi asigură pe cetăţeni: nu se va întâmpla nimic, atât mitingul Noii Drepte, cât şi festivităţile maghiarilor se vor desfăşura în linişte şi pace.

…şi totuşi, un elev maghiar care purta un steag unguresc a fost bătut în centrul oraşului. Incidentul a avut loc în faţa secţiei de poliţie, dar cei cinci agresori au reuşit să dispară fără urmă – relatează Transindex.

Tot Transindex publică o relatare din Kosovo, unde legile se fabrică pe bandă rulantă. Din articol aflăm: din 18 februarie şi până acum, legislativul a adoptat peste 20 de legi, urmând să voteze alte 200 în acest an. S-a elaborat şi un proiect de Constituţie, conform căruia albaneza şi sârba vor fi limbile oficiale ale statului. Din Hargita Népe aflăm să autorităţile din Kosovo au organizat şi un concurs pentru imnul naţional. Acesta nu trebuie să fie mai lung de un minut şi trebuie să fie în concordanţă cu prevederile Planului-Ahtisaari.

Allgemeine Deutsche Zeitung publică un comentariu despre relaţiile româno-ruse. Se arată chiar în titlu: în politica externă a României, raţiunea este înlocuită de sentimente. Ceea ce, cel puţin în cazul relaţiilor cu Rusia, nu este tocmai indicat. Oficialii români o ţin sus şi tare cu tezaurul românesc şi Pactul Ribbentrop-Molotov, subiecte care generează discuţii interminabile şi nu duc nicăieri. Moscova nu pare a fi prea interesată de Bucureşti. Iar dezinteresul Moscovei poate costa scump întreaga Românie.

Cotidianul Nyugati Jelen prezintă un proiect de lege, adoptat tacit de Senat. Proiectul prevede locuri parlamentare din oficiu pentru românii din judeţele Harghita şi Covasna. Ideea e că partidul care obţine cele mai multe voturi să delege câte un reprezentant pentru fiecare judeţ. Cu condiţia ca acesta să fie român.

O ştire socială, din Új Magyar Szó: Bucureştiul va fi curăţat înainte de summitul NATO. Va fi curăţat de boschetari şi aurolaci. Ei vor fi duşi în centre sociale pe perioada întâlnirii de vârf. Primăria sectorului 2 al Capitalei a demarat deja acţiunea: Poliţia Comunitară, asistenţii sociali şi primarul au descins într-o dimineaţă la ora şase în canal, i-au adunat pe cei care se adăposteau acolo, după care o echipă de muncitori a sudat capacele canalelor. Toate astea, zice-se, de frica unor atacuri teroriste.
XS
SM
MD
LG