Linkuri accesibilitate

Un viitor standard sau unul gurmand? - Judit Ferencz


Verde la urmărire penală – Nyugati Jelen salută decizia de declanşare a urmăririi penale împotriva celor opt foşti şi actuali miniştri, dar remarcă amar: perseverenţa procurorilor şi a preşedintelui Băsescu nu pare să diminueze corupţia.

Senatorul Eckstein Kovács Péter, citat de Transindex, îndeamnă la chibzuinţă: urmărirea penală nu înseamnă că cei opt vor ajunge în faţa justiţiei.

Decizia de declanşare a urmăririi penale face parte din mai vechiul război al dosarelor – susţine liderul UDMR, Markó Béla, citat de Népújság. Principala obiecţie a lui Markó se referă la declanşarea urmării împotriva celor opt, concomitent. Preşedintele Băsescu i-a băgat pe toţi la pachet, insinuând că ar fi vorba despre cine ştie ce bandă de răufăcători – mai spune Markó. Măcar de i-ar fi luat separat…

Háromszék informează despre o disculpare, spectaculoasă în felul ei. Trei poliţişti din judeţul Covasna au fost surprinşi cu doi ani în urmă furând curent electric. Câţiva angajaţi ai companiei furnizoare de electricitate, însoţiţi de jurnalişti, i-au văzut pe poliţişti trăgând un cablu către casa în construcţie, aflată în proprietatea unuia dintre cei trei. Totuşi, concluzia este că ei nu pot fi trimişi în judecată. Au fost însă sancţionaţi administrativ: inspectoratul judeţean de poliţie i-a transferat într-o altă comună.

Din Új Magyar Szó: un socialist compătimeşte un aproape-popular. Este vorba despre europarlamentarul socialist Tabajdi Csaba, care consideră inadmisibilă repetata amânare a deciziei privind primirea lui Tőkés László în grupul parlamentar al Partidului Popular. Tabajdi zice că Băsescu l-a păcălit pe Tőkés, iar prietenul său, Orbán Viktor, s-a dezis de el. Cel în cauză, Tőkés László, protestează: Orbán este un prieten de nădejde, iar Băsescu îi va sări în ajutor. Cât despre intervenţia socialistă, ei bine, nu este decât o diversiune. Al cărei scop este dezbinarea maghiarilor.

Allgemeine Deutsche Zeitung vorbeşte despre drumul României către „camera curată” a Uniunii Europene. Un drum nu tocmai lin, după cum constată comentatorul ziarului. Un drum din care, evident, România nu mai poate fi întoarsă, deşi acum poposeşte într-o antecameră. Pentru a ajunge în „camera curată” mai tre’ să se dichisească niţel.

Din Szabadság: liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, audiat de Comisia Naţională pentru Combaterea Discriminării. Şi asta pentru un proiect de lege, iniţiat de el şi aflat la Senat. Un proiect de lege care zice aşa: cetăţenii României, mai cu seamă cei de naţionalitate maghiară, au doi ani la dispoziţie să-şi însuşească limba oficială a statului. După doi ani, cei care nu vorbesc corect limba română, să-şi piardă cetăţenia. Indulgent, Voiculescu i-ar scuti pe pensionari. Dacă proiectul va fi considerat ca fiind discriminatoriu, liderul PC va putea fi amendat. Asta nu înseamnă însă şi retragerea proiectului de lege.

În Transindex putem citi despre frământările proaspătului europarlamentar liberal, Csibi Magor. Care, ajuns în Comisia pentru sănătate publică şi siguranţa alimentelor, se loveşte de dilema: standardizare în agricultură versus gustul roşiilor. Pornind de la simpla constatare, cum că roşiile standardizate nu au gust, europarlamentarul ajunge la întrebarea: ce fel de viitor ne dorim ?
XS
SM
MD
LG