Linkuri accesibilitate

Scandalul de rigoare - Judit Ferencz


Scandalul iscat în urma refuzului preşedintelui de a o învesti în funcţie pe Norica Nicolai, nominalizată de premier în fruntea Ministerului Justiţiei: Új Magyar Szó face o analiză detaliată a scrisorii deschise, în care Traian Băsescu înşiră obiecţiile faţă de persoana Noricăi Nicolai. În lipsa prerogativelor constituţionale, preşedintele alege să lanseze scrisori – constată comentatorul cotidianului. Conţinutul acesteia nu surprinde: preşedintele face referire la o întâmplare mai veche, susţinând că opinia publică este cea care o condamnă de fapt pe Nicolai. Şi aici am ajuns la un element-supriză: în 2008, se pare, „opinia publică” ia locul „poporului” în discursul preşedintelui.

Subiectul anului: alegerile. „Alegeri locale şi parlamentare, în noiembrie?” – se întreabă Allgemeine Deutsche Zeitung, comentând propunerea lansată de PSD şi PNL de a organiza alegeri simultane în toamnă, propunere contestată vehement de PD.

Alegerile locale nu ar trebui amânate: trebuie organizate în primăvară – susţine liderul UDMR, Markó Béla, citat de Népújság. Dar are şi el o idee novatoare: localele ar trebui să fie precedate de alegerile parlamentare. Şi asta pentru a preveni traseismul politic pe plan local.

Krónika: cum era de aşteptat, înregistrarea oficială a Partidului Civic Maghiar a fost amânată din nou. Principalii opozanţi ai UDMR au adunat semnăturile necesare înfiinţării unui partid, iar acum aşteaptă decizia judecătorească de înfiinţare.

În aşteptare, ei îşi fac planuri şi se ceartă între ei. Se ceartă discret, lansând diverse propuneri pentru şefia partidului. Un nume vehiculat a fost şi cel al episcopului-europarlamentar Tőkés László. Numai că el nu acceptă – informează portalul Erdely.ma. Nu-i nimic, mai sunt destui pretendenţi.

Din Szabadság aflăm că un lider al Uniunii Civice Maghiare, care urmează să se transforme în partid, a declarat: este întrutotul de acord cu proiectul de lege care prevede locuri parlamentare din oficiu pentru românii din Harghita şi Covasna. Doar că măsura ar trebui extinsă la toate naţionalităţile, minoritare în anumite zone ale ţării. Sigur, astfel numărul parlamentarilor ar creşte. Dar aşa ar fi corect… Şi tot acest lider vine cu ideea înregistrării mărcii „Fabricat în Secuime”.

Fostul secretar de stat în Ministerul Integrării, Csutak István, demontează mitul Secuimii într-un comentariu publicat de Transindex. El arată că nimeni dintre cei care susţin diverse forme de autonomie nu are nici cea mai vagă idee despre cum ar putea funcţiona Secuimea ca entitate economică sau culturală. Planuri care mai de care mai fanteziste s-au născut: realitatea este însă alta. Conceptul de Secuime se bazează pe o organizare semitribală, cam depăşită în 2008…

Articolul a stârnit reacţii, publicate în mai toate ziarele. Opinii pro, opinii contra, atacuri şi acuzaţii. Şi concluzia primarului din Miercurea Ciuc, redată de Háromszék: „da, judeţele Harghita şi Covasna ar trebui unite”.

În principalul cotidian judeţean din Harghita, Hargita Népe, o problemă de actualitate: ce să fie cu brazii aruncaţi după sărbători? În vehiculele firmelor de salubrizare nu încap… Ministrul Mediului propune utilizarea lor ca lemne de foc. Dar nu sunt prea buni şi nici nu au cum să ajungă la nevoiaşi. Aşadar, zac în stradă, lângă containere.
XS
SM
MD
LG