Linkuri accesibilitate

2008 - anul internaţional al cuculului - Judit Ferencz


Sudul României: închis din cauza ninsorii – titrează Új Magyar Szó în prima ediţie din acest an. Cotidianul prezintă pe larg Bucureştiul de după ninsoare, cu toate ciudăţeniile lui: bulevarde neaglomerate, magazine goale, prea puţină agitaţie.

2007 – anul şanselor ratate, susţine deputatul UDMR Lakatos Péter, citat de Krónika. Politicianul face un bilanţ politic, din care iese câştigător preşedintele Traian Băsescu la categoria „Scopul scuză mijloacele”. Lakatos nu-i cruţă nici pe partenerii de coaliţie deşi despre Varujan Vosganian are numai cuvinte de laudă. Îl consideră cel mai bun scriitor dintre toţi miniştrii de finanţe din ultimii 18 ani. A, şi cel mai… ministru de finanţe dintre toţi scriitorii.

Népújság se gândeşte deja la alegeri. Locale şi parlamentare. Şi consideră că acestea nu le vor da de furcă politicienilor, întrucât ei se antrenează întruna, pregătindu-se anual de alegeri anticipate.

Din Transindex aflăm să Senatul a adoptat un proiect de lege, care prevede asigurarea din oficiu a locurilor parlamentare pentru românii din judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Proiectul a fost iniţiat de un parlamentar al PLD, cu explicaţia: votul uninominal va face şi mai dificilă accederea în Parlament pentru românii din judeţele Harghita şi Covasna. Deci, trebuie să li se asigure câte un loc. Proiectul urmează să fie discutat şi în Camera Deputaţilor.

Új Magyar Szó dedică un comentariu legii bugetului de stat, promulgate de preşedintele Băsescu. Este, fireşte, un buget electoral – se arată în ziar. Un buget electoral, pe care partidele parlamentare nu l-au exploatat de fapt. PSD nu a reuşit să comunice eficient faptul că măsurile sociale i se datorează. PLD nu a reuşit să explice de ce n-a votat proiectul. Liberalii s-au bâlbâit ori de câte ori au fost întrebaţi despre executarea bugetului. Singurul care a reuşit să-şi facă capital politic din buget este tocmai preşedintele Băsescu. Care, iniţial, nici măcar n-a vrut să-l promulge.

Asociaţia Cadrelor Didactice Maghiare din România cheamă la protest. De fapt, nu chiar la protest – după cum reiese din Új Magyar Szó. Liderul asociaţiei face apel la toţi profesorii şi părinţii să formuleze amendamente la proiectul legii învăţământului, supus recent dezbaterii publice. Organizaţia a formulat cu luni în urmă propuneri referitoare la predarea diferenţiată a limbii române în şcolile maghiare, propunere ce nu se regăseşte în proiect.

De situaţia învăţământului sunt preocupaţi şi poliţiştii din Arad. Nyugati Jelen relatează: cu prilejul Săptămânii pentru Prevenirea Abandonului Şcolar, poliţiştii arădeni au realizat un sondaj din care reiese că majoritatea covârşitoare a liceenilor a experimentat chiulul de la orele de curs. Unii pentru că se trezesc mai greu dimineaţa, alţii pentru că sunt plictisiţi. Poliţiştii atrag atenţia: chiulul este deosebit de periculos, căci poate degenera în delicvenţă juvenilă. Sic.

Allgemeine Deutsche Zeitung prezintă saga renilor împrumutaţi de Primăria din Timişoara pentru festivitatea stradală de Crăciun. Renii au parcurs un drum lung din ţara lor de baştină, Suedia. Între timp s-au îmbolnăvit şi au poposit preţ de câteva săptămâni în Germania. În cele din urmă s-au însănătoşit şi au ajuns în timp util la Timişoara. Peripeţiile protagoniştilor Crăciunului timişorean nu s-au oprit însă: s-a propus să li se reteze coarnele, pentru a nu-i răni pe copiii prezenţi la festivitate. Final fericit: renii au scăpat de mutilare. Acum, ei sunt cazaţi la grădina zoologică din Timişoara, unde îşi vor petrece tot anul.

Din Hargita Népe: 2008 este Anul Internaţional al Dialogului Intercultural. Mai mult: 2008 este şi Anul Internaţional al Cartofului. Şi al broaştei. Dar şi al cucului. Serios.
XS
SM
MD
LG