Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Dupa numararea a 10% din voturi, Comisia electorala centrala de la Tbilisi a anuntat ca Mikail Saakashvili a obtinut 59 la suta din voturi, in timp ce principaul lider al opozitiei unite, Levan Gaceciladze 22 la suta. Opozitia a chemat populatia la un miting de protest, considerind alegerile fraudate. Potrivit corespondentilor Europei Libere, citeva mii de persoane s-au adunat intr-o piata din centrul capitalei, dind curs apelului opozitiei. Pina acum insa, opozitia nu a prezentat nici o dovada ca alegerile ar fi fost fraudate. Participarea la alegerile prezidentiale anticipate a fost de 60 la suta.

Ieri seara, Mikail Saakashvili si-a anuntat deja victoria din primul tur de scrutin bazindu-se pe mai multe exit polluri considerate independente.

Potrivit unui comunicat al OSCE, “desi alegerile prezidentuiale din 5 ianuarie din Georgia au fost in esenta conforme cu cele mai multe standarde internationale pentru alegeri democratice, au fost relevate si provocari semnificante care trebuie urgent luate in considerare de autoritatile de la Tblisi.

“Pentru ca aceasta campanie electorala s-a desfasurat intr-un climat de competitivitate demonstrativa, vad aceste alegeri ca o expresie vie a obtiunii libere a poporului georgian, dar in viitor vor fi imense provocari”, a declarat presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, congressmanul american Alcee Hastings care a adaugat ca "distinctia intre activitatile de stat si cele de campanie electorala ale fostului presedinte au fost de citeva ori estompate."

Delegatia OSCE a notat printre lipsuri si faptul ca intreaga campanie electorala s-a desfasurat intr-o stare de tensiune si ca au existat intimidari ale populatiei si ale politicienilor. Mai mult, in unele zone alegerile s-au desfasurat haotic, nu au fost luate toate masurile pentru a impiedica voturile multiple si aproximativ 5 la suta din votanti au fost adaugati pe liste in ziua alegerilor. Deasemenea OSCE vorbeste despre ritmul lent al numararii voturilor de catre Comisia Electorala Centrala.

Matyas Erosi, seful delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a declarat la rindul sau ca, desi aceste alegeri nu au fost perfecte, ele au dat posibilitatea poporului georgian sa dea un raspuns democratic crizei politice din tara. Matyas Erosi a cerut "tuturor actorilor politici sa finalizeze acest proces electoral intr-o maniera care sa asigure legitimitatea lui in ochii poporului georgian”.

Pentru Marie Anne Isler Beguin, care a condus delegatia Parlamentului European, aceste alegeri au fost “un nou pas pe calea intaririi fragilei democratii din Georgia, iar in ceea ce priveste raspunsul populatiei la plebiscitul despre alegerile parlamentare, autoritatile trebuie sa ia masuri imediate”.
XS
SM
MD
LG