Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


In Georgia se desfasoara alegeri prezidentiale anticipate si un referendum consultativ pe doua teme: aderarea Georgiei la Alianta Nord Atlantica si calendarul alegerilor parlamentare viitoare. Actualul presedinte Mikail Saakashvili este in competitie cu alti 6 candidati.

Sute de observatori straini monitorizeaza alegerile. Co-presedintele comisiei Helsinki a Congresului Statelor Unite, Alcee Hastings conduce delegatia OSCE. Intr-un interviu cu agentia Reuter, Hastings a spus ca modul in care se desfasoara aceste alegeri va arata cit de angajata pe calea democratiei este actuala putere de la Tblisi.

Directorul serviciului georgian al postului nostru de radio, aflat la Tblisi, a relatat ca au fost semnalate deja anumite iregularitati in procesul electoral. Mai mult, caderile abundente de zapada din ultimele 48 de ore vor impiedica pe multi georgieni, mai ales din zonele indepartate ale tarii, sa ajunga la sectiile de votare.

Mihail Saakashvili a facut apel la populatie sa vina la vot si sa decida asupra viitorului statului: "In alegerile de astazi se decide soarta Georgiei. Acestea nu sint alegeri obisnuite si indiferent de cit de rea este vremea, sau cite alte probleme ar fi, va cer sa aveti un rol decisiv in soarta tarii noastre."

Unul din candidatii opozitiei Levan Gaceciladze a vorbit despre decizia opozitiei de a reactiona fata de orice violari ale legii: "Starea noastra de spirit este foarte buna si sintem gata de lupta. Am votat pentru Georgia in primul si primul rind. In aceste alegeri se vor inregistra si violari ale legii, dar noi sintem gata sa reactionam."

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG