Linkuri accesibilitate

Stadiul diferendului transnistrean: opiniile preşedintelui Voronin şi ale premierul Tarlev - o ediţie moderată de Viorica Zaharia


DIALOGURI - 24 decembrie 2007

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon, Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea, ca de obicei, cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de Radu Benea:

Federatia Rusa va acorda Transnistriei un ajutor umanitar in valoare de 640 milioane de ruble rusesti, intr-o actiune de sustinere e a cetatenilor rusi de peste hotare. Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Seviciuc a declarat ca ajutorul va fi distribuit pensionarilor, copiilor din internate si gradinite pentru procurarea produselor alimentare, dar si unor spitale si gospodarii agricole care au suferit in urma secetei. Autoritatile regionale promit ca ajutorul va ajunge la destinatari in luna ianuarie.

Centrul de cultura ucraineana, deschis recent la Universitatea din Tiraspol, un liceu si cateva scoli cu predare in limba ucraineana din regiune au primit un ajutor sub forma de echipament tehnic de la Ambasada Ucrainei din Moldova, in valoare de 5 mii de dolari. Ambasadorul Serghei Pirojkov, citat de agentia “Novai reghion”, a declarat ca Ucraina isi doreste ca ucrainenii din regiune sa se simta cetateni cu drepturi depline ai statului ucrainean.

Iulia Timosnko a devenit, la 18 decembrie, pentru a doua ora prim-ministru al Ucrainei. Deputatii au ales-o cu minimul necesar de voturi - 226 - dupa doua incercari esuate anterior in care o votaseara doar 225 de deputati. Iulia Timosnko a declarat ca la primele sedinte ale executivului va fi schimbata conducerea companiilor de stat "Нафтогаз Украины" si "Энергоатом", precum si conducerea serviciilor vamal si fiscal.

Consiliul de securitate ONU nu a reusit sa ajunga la un consens privind statutul final al regiunii separatiste Kosovo din Serbia. La dezbateri, Rusia a pledat pentru continuarea negocierilor. Primul ministru sarb Voislav Kostunica, a declarat ca Serbia nu va admite declararea independentei Kosovo si ca o solutie trebuie gasita in cadrul ONU.

Presedintele Vladimir Voronin considera ca modelul Kosovo nu poate fi aplicat si in cazul solutionarii conflictului transnistrean, din cauza diferentelor de principiu dintre cele doua regiuni. Intr-un interviu acordat postului Euronews, Voronin a spus ca pastrarea integritatii teritoriale a Moldovei este indiscutabila, deoarece de aceasta depinde suveranitatea tarii. Voronin a mai spus ca diferendul transnistrean este un conflict artificial.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a fost ales de saptaminalul american TIME drept personalitatea anului pentru „capacitatea sa formidabila de a readuce stabilitate in Rusia”. Intr-un interviu acordat revistei TIME, Putin a sustinut ca Rusia nu are ambitia de a redeveni o supraputere dar vrea sa fie in pozitia de a-si apara eficient interesele. Fara a comenta interviul, purtatoarea de cuvint a Casei Albe a declarat ca Putin este „una din cele mai ciudate personalitati ale istoriei moderne”.

-----------------------

Vom incepe editia din aceasta saptamina la Chisinau, unde presedintele Moldovei Vladimir Voronin saptamina trecuta mai multe declaratii referitoare la solutionarea problemei transnistrene. Unele chiar au ridicat semne de intrebare, cum ar fi afirmatia ca problema transnistreana este oarecum rezolvata. Vasile Botnaru, care a asistat la conferinta de presa de bilant, sustinuta de Vladimir Voronin a consemnat declaratiile acestuia: "Din punct de vedere moral-psihologic problema este solutionata. Este solutionata in minte de catre toti actorii principali implicati. In curand timpul va arata in ce masura am fost indreptatit sa fac asemenea afirmatii".

Vasile Botnaru: Seful statului moldovean a spus ca la 21 decembrie pleaca la Moscova pentru o vizita la la Patriarhie, dupa care s-ar putea sa aiba in ziua urmatoare o intrevedere cu Vladimir Putin, astfel incat isi va putea da seama, a spus Voronin, la ce se poate astepta Chisinaul dupa rocada de la Kremlin. L-am intrebat pe presedinte daca intr-adevar este convins, asa cum spunea in recentul interviu acordat postului de televiziune Euronews, ca nerecunoscuta republica nistreana este produsul uzurparii puterii unui grup mafiot si nu supravietuieste gratie sprijinului din Rusia, asa cum afirma mai multi politicieni si analisti versati. Iata raspunsul presedintelui:

Vladimir Voronin: "Da, sunt foarte serioase divergente la capitolul sustinerea de catre Rusia a Transnistriei. Dar eu nu pot afirma pentru conducerea Federatiei Ruse care este acest suport acordat Transnistriei fiindca eu nu dispun de asa informatii. Noi presuopunem… si ca o masura, dvs constentizati toti, a fost crearea, deschiderea misiunii de monitorizare EUBAM pe acest sector - ca sa nu fie aceste divergente, sau sa scoatem o parte din ele. Dar eu nu cred ca le-am scos prin acest EUBAM pe toate. Ele exista, da. Dar aceasta nu inseamna ca noi nu putem si nu suntem in stare sa coordonam activitatile noastre pe marginea solutionarii problemei transnistrene cu Federatia Rusa si cu Ucraina si acest lucru se face tot timpul, in fiecare zi, pe unele sau altele dimensiuni, dar tot timpul activam in aceasta directie si ne ocupam de aceste probleme. Tot timpul."

Ati ascultat fragmente din declaratiile facute de presedintele Vladimir Voronin la conferinta sa de presa de bilant, declaratii consemnate de Vasile Botnaru.

-------------------------------

Asa cum ati putut afla si din stiri, deocamdata Consiliul de securitate ONU nu a reusit sa ajunga la un consens in ce priveste viitorul statut al provinciei – chestiune urmarita cu atentie mai ales pentru influenta pe care o poate avea asupra altor conflicte inghetate. Autoritatile Moldovei spun ca modelul Kosovo nu poate fi aplicat si in cazul Transnistriei. Europa Libera a discutat pe aceasta tema cu politologul de la Tiraspol Andrei Safonov. El considera ca situatia legata de Kosovo deja influenteaza problema transnistreana si anume – din cauza asteptarii unei solutii pentru Kosovo nu se faca miscari in vreo directie concreta in ce priveste Transnitria, spune Andrei Safonov. Andrei Safonov: "Un eveniment foarte problematic care nu se stie cu ce se va incheia este polemica in privinta viitorului statut al provinciei Kosovo. Deocamdata nu se stie daca va fi o independenta totala si daca da, atunci ce influienta va avea aceasta asupra asa-numitor conflicte inghetate din spatiul ex-sovietic – Nagorno Karabah, Transnistria, Osetia, Abhazia. Daca va crea problema Kosovo un precedent, nu se stie deocamdata, dar in orice caz sigur va ne influeinta. Presupun ca si in jurul regiunii noastre va fierbe o lupta acerba intre SUA, Rusia, si UE. Pe de alta parte, Ucraina, care acum, in pofida crizei politice, devine un actor tot mai activ, ea tot probabil va balnasa intre puterile acestei lumi si tot mai mult isi va revendica influenta politica asupra ambelor maluri ale Nistrului. De fapt, observam deja aceasta influenta in economie si anume, in RM se deschid in present magazine “Furshette” – se stie ca acesta este capital ucrainean, capital care a patruns destul de activ in regiunea transnistreana si, iata, acum si in RM. Dupa cum se stie, cine plateste, acela comanda muzica. In cazul nostru, platitori sunt multi, respectiv fiecare din ei are de cantat propria arie muzicala".

-------------------------------- Primul ministru al Republicii Moldova Vasile Tarlev a comentat si el intr-un interviu acordat corespondentei noastre Valentina Ursu, situatia actuala in ce priveste reglementarea problemei transnistrene.

Vasile Tarlev: "Ne dorim o colaborare reciproc avantajoasa, nu doar unilaterala. Apreciem inalt comportamentul cionducerii Federatiei Ruse, relatiile sunt bune, sunt sanatoase, practic exista doar o problema – rezolvarea conflictului transnistrean. Un rol foarte important in joaca FR".

Valentina Ursu: Ce asteapta Chisinaul actualmente de la FR in depasirea sistuatiei de criza?

Vasile Tarlev: Evident ca o cooperare si o decizie politica, o dorinta de a solutiona aceasta problema…

Valentina Ursu: Dar in ce ar consta aceasta decizie politica?

Vasile Tarlev: "In primul rand de a influenta asupra liderilor separatisti, deoarece ei sunt cetateni ai Federatiei Ruse, de a fi cooperanti pentru a ne aseza la masa de negocieri si de a elabora viitorul statut al regiunii transnistrene. Noi avem o pozitie clara si suntem flexibili in rezolvarea orisicarei probleme. Insa sunt unele chestiuni care nu pot fi pe masa de negocieri – este vorba de suveranitatea tarii, independenta, integritatea teritoriala, securitatea nationala. Luand in considerare ca s-a creat din 92 incoace aceasta situatie in regiunea transnistreana, noi suntem dispusi de a acorda un statut cu imputerniciri maximum posibile in cadrul Republicii Moldova. Internationalizand acest process, faptul ca am obtinut ca membri ai grupului de negocieri SUA si UE, a influientat pozitiv asupra acestui process, desi din anul 2006 nu a avut loc nici o sedinta in cadrul formatului 5 plus 2, dar in formate mai mici permanent se munceste, se depun eforturi, se face tot posibilul pentru a ne apropia de acea zi cand acest zid artificial va fi demolat".

----------------------------

Asa cum sarbatorile de iarna par a fi traite cu cea mai mare intensitate de copii, in aceste zile multi dintre ei ii scriu, traditional, scrisori lui Mos Craciun si “comada cadouri”. Putini stiu insa de unde vine simbolul “Mos Craciun” si calitatea acestuia de aducator de cadouri. Mos Craciun este un asa-numit succesor al Sfantului crestin Nicolae. De la corespondentul nostru Dan Alexe aflati si alte detalii interesante legate de personajul “Mos Craciun”.

Sf Nicolae e un personaj mitic, existenta sa nu e atestata documentar, Desi, in mod conventional, el a fost asimilat cu un episcop faimos din Asia Mica, Nicolae din Mira, care a trait in secolul al patrulea. Sf Nicolae a ramas unul din cei mai populari sfanti ai crestinatatii. El e sfantul patron al Rusiei, al unor orase cum sunt Moscova, Fraiburg si Bruxelles, al marinarilor si al copiilor. O confuzie culturala a dus la dedublarea Sf N din care a iesit un paganesc Mos Gerila, ba chiar mos Craciun, care nu mai are de la sarbatoarea crestina a Craciunului decat numele metonimizat. Transformarea lui M Craciun in Mos Gerila a avut loc mai intai in Germania medievala si s-a extins mai apoi in tarile protestante. Imaginea de azi a lui Mos Gerila sau a Sfantului Nicolae, imaginea unui batran magician ce vine din Nord aducand cadouri copiilor intr-o desaga este o imagine pe care o datoram protestnatilor olandezi care s-au exilat in lumea noua, in America, unde au fondat orasul New Amsterdam, acum New-York. Din SUA si din Marea Britanie influienta culturala mondiala anglo-saxona a dus in cursul acestui secol la raspandirea modei laui Mos Gerila in lumea intreaga.

Suntem atat de naivi, incat chiar si atunci cand devenim adulti tot mai vedem in Mos Craciun o persoana nobila. Nici n-am fi banuit ca in tarile nordice sumedenie de mosi craciuni se razboiesc fara mila din josnice interese comerciale. Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia si Islanda cu toatele isi disputa gloria de a fi tara lui Mos Craciun. In fiecare dintre ele exista cate un sat al lui Mos Craciun si fiecare din aceste sate se vrea satul autentic al lui Mos Craciun adevarat.

In Finlanda satul se numeste Rovaniami si se afla in Laponia - un sat bogat, acolo s-au implantat multe intreprinderi care traiesc numai de pe seama lui Mos Craciun. Finlandezii au construit un parc de distractii si se organizeaza zboruri charter de pe continent ba chiar si din Japoinia.

Suedezii rad acru: “Moş Crăciun se stie, traieste in satul Mora din Suedia Centrala in mijlocul unui crang”. Cel din Finlanda, spun ei , nu e decat o imitatie care a facut un stagiu in Suedia odata.

Danezii sunt cei mai organizati si cei mai amenintatori – in opinia lor, toata lumea trebuie sa stie ca Moş Crăciun traieste in Groenlanda. Exista o asociatie in Danemarca, care se ocupa numai de asta si care in fiecare an, in luna iulie, tine un congres la Kopenhaga unde se discuta armonizarea europeana a lui MC – dimensiunile barbii de exemplu sau croiala vesmintelor.

Norvegientii au lansat la randul lor in ultima vreme niste timide contraatacuri pretinzand ca mosul provine din satul Drobak, situat langa OSLO, ei insa nu au organizat nimic in acest sat si cazul lor nu pare prea convingator.

Cei mai vicleni sunt islandezii izolati pe insulita lor. Ei afirma ca intradevar pana nu demult mosul a trait in alta tara scandinava pe care ei au grija sa n-o numeasca … dar ca el nu era deloc fericit acolo, era asa de frig si umed acolo ca mosul a facut dropica si rheumatism. Dupa aceea, a descoperit gheizerele cu apa fierbinte din Islanda, asa incat acum se simte bine si acum nu mai vrea sa plece de acolo.

Si asa se face ca acest batranel plin de daruri, care e bunatatea intruchipata, a facut praf vechea traditie de consens si buna intelegere a scandinavilor.

-------------------------------

De curand, tarilor care lupta pentru titlul de patrie a lui Mos Craciun s-a mai alaturat una – Kirghizstan. La 19 decembrie autoritatile de la Biskek au decis sa numeasca in numele lui Mos Craciun unul din muntii cu creasta inzapezita si sa construiasca acolo o resedinta pentru Mos Craciun, care ar atrage ulterior turisti. In acelasi timp, decizia il situeaza pe Mos Craciun asa-numitul panteon marxist – leninist al Kirghizstanului – pana acum, muntii acestei tari primeau nume de lideri sovietici, astfel exista muntele Lenin, muntele Boris Eltin…

Dragi ascultatori, incheiem aici emisiunea Dialoguri de astazi. Sunt Viorica Zaharia, va dau intalnire saptamana viitoare, cand, impreuna cu reprezentanti ai unor organziatii internationale si cu lideri de opinie de la Chisinau si Tiraspol vom incerca sa facem bilantul evenimentelor acestui an.

De asemenea, vom continua sa va povestim cum se sarbatoreste si ce se mai gateste in tarile europene la masa de sarbatoare. Pana atunci va spun La multi ani! si numai bine! Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG