Linkuri accesibilitate

Noi tendinţe ale traficului cu oameni - una din temele emisiunii moderate de Viorica Zaharia


Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon, Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii "Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă".

Începem emisiunea, ca de obicei, cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de Radu Benea:

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut Federaţiei Ruse să-şi reconsidere ieşirea, la 13 decembrie, din tratatul de control al armamentului cunoscut sub prescurtarea FACE. Kremlinul a luat această decizie încă din vară, pe fondul unei prelungite dispute cu Occidentul pe tema retragerii trupelor ruseşti din Republica Moldova şi Georgia.

Consulatul Ungariei din Chişinău a anunţat că de la 21 decembrie va primi de la moldoveni cereri pentru vize Schengen. Incepand cu aceasta data, ambasada ungară in Moldova va putea elibera vize pentru Austria, Danemarca, Islanda, Letonia, Slovenia şi Estonia. Toate aceste ţări vor fi cuprinse la acea dată în spaţiul european fără graniţe, la care, la 21 decembrie, va adera si Ungaria.

Republica Moldova a interzis saptamana trecuta importul de carne si oua din Polonia, unde au fost confirmate doua focare de gripa aviara, ca masura de prevenire a raspandirii infectiei. Ministerul Agriculturii si Aliemntatiei a anuntat pe perioada embargoului, cererea de carne de pasare va fi acoperita de fabricile avicole nationale.

La 10 decembrie a expirat termenul stabilit de mediatorii internaţionali pentru încheierea negocierilor asupra viitorului provinciei sârbe Kosovo. În patru luni de convorbiri, troica mediatorilor din partea Uniunii Europene, Statelor Unite şi Rusiei nu a reuşit să obţină un compromis între autorităţile sârbe şi cele kosovare. Albanezii kosovari au anunţat că în scurt timp vor proclama independenţa regiunii faţă de Serbia. Coordonaorul politicii externe şi de securitate europene, Javier Solana a declarat că nu se aşteaptă ca eşecul negocierilor să ducă la violenţe în Kosovo.

-----------------

Zilele trecute in mai multe tari din regiune s-au desfasurat campanii de prevenire a abuzului impotriva femeii si a traficului de fiinte umane. In cadrul campaniei din Moldova, la doi decembrie, in toate bisericile crestine din Moldova, nu doar ortodoxe, au fost inaltate rugaciuni pentru paza celor ce se afla peste hotare dar si pentru cei care au avut de suferit in urma traficului cu oameni. Actiunea a fost sprijinta de Organziatia Internationala pentru Migratie dar si de alte institutii ce activeaza in domeniul drepturilor omului.

Corespondenta noastra in regiunea transnistreana Valentina Semionova a diascutat cu unul din operatorii liniei fierbinti antitrafic de la Tiraspol, care a rugat sa nu-i spunem numele, despre tendintele de ultima ora ale acestui fenomen. S-a dovedit ca comertul cu oameni ia forme de-a dreptul socante – vandabile au ajuns sa fie chiar si organele pruncilor nenascuti. Relatarea Valentinei Semionova va este rezumata de Iulia Mihailova:

Organizatia “Vzaimodeistvie” de la Tiraspol care activeaza déjŕ de cativa ani in domeniul prevenirii traficului cu oameni dar si reabilitarii victimelor spun ca au ramas de-a dreptul socati cand nu demult au aflat ca in regiunea transnistreana incepe sa prinda contur o forma absolut salbatica de comert cu oameni. Este vorba de asa-numite “afaceri cu mame - surogat” initiate prin intermediul anunturilor in ziare ce propun locuri de munca. Povesteste una din operatoarele liniei fierbinti ai Asociatiei “Interactiune” de la Tiraspol: "Cand am vazut pentru prima data asemenea anunuri – femei care au copii de la 20 pana la 35 de ani si care doresc sa le asigure un viitor copiilor lor sa telefoneze. Initial am crezut ca e vorba de comert in retea cu cosmetice sau produse de igiena. Dar mai tarziu ne-am gandit de ce se indica varsta atat de exact – oare fete de 17 ani n-ar putea vinde cosmetice sau femei de 60 de ani care arata bine nu ar putea face acest lucru? Si cand am telefonat am aflat ca e vorba de racolarea de mame surogat. Persoanele care plaseaza asemenea anunturi indica doar numarul de telefon mobil si astfel nu pot fi gasiti de organelle de ancheta. Ce am aflat ne-a socat. Pentru fiecare luna de graviditate se plateste o anumita suma de bani. La perioade exacte de sarcina de la embrion se extrage, prin punctie, maduva din maduva spinarii spinarii, pentru cantitatile de maduva din nou se stabileste si se plateste un anumit pręt. Dupa ce se naste copilul femeia mai primeste 15 mii de dolari. De asemeena, femeii care se intereseaza de asa ceva I se spune: “Daca acesti bani nu va sunt indeajuns va puteti vinde un rinichi si copilul pe care il veti naste tot va fi folosit pentru transplant de organe. Dupa cum vedeti, sunt lucruri socante si intelegem ca doar cu fortele unei singure organizatii nu vom putea rezolva nimic. La linia noastra fierbinte am avut déjŕ peluri de la femei care ne intreaba cat de legal acest lucru".

Asemena anunturi ar trebui sa intre si in atentia politiei, considera cei de la “Interactiune”. Ei recomanda insa, in acelasi timp, si femeilor sa fie circumspecte cu asemenea informatii. Cele mai simple apeluri receptionate la linia fierbinte 088888 sunt de la femei care pleaca peste hotare la odihna, la munca, sau se casatoresc cu cetateni straini. Ele intreba ce trebuie sa cunoasca in asemenea cazuri. Cele mai dificile insa sunt asa numitele apeluri SOS.

"Asa numitele apeluri SOS sunt cele pe care le primim de la victime ale traficului cu oameni sau de la rudele lor care solicita ajutorul nostru pentru reabilitare sau pentru revenirea in tara. Dar cele mai strasnice si actuale, de fapt, apeluri sunt de la tinere, de exemplu, care ne roaga sa ajutam sa revina acasa. E bine daca ele stiu unde se afla si ne spun adresa. Dar sunt cazuri in care fetele nu stiu unde se afla, stiu doar tara, numarul de telefon, sunt tinute undeva prin subsoluri si li se aduc clientii acolo. Am avut un apel in care o tanara putea telefona doar foarte rar rudelor dar nu stia unde se afla. Noi tineam o legatura permanenta cu rudele si le spuneam sa-s spuna fetei, daca mai telefoneaza, sa fie atenta ce vede in jur, peste geam, sa ne dea niste repere de orientare ca sa o putem gasi. Astfel, fata a spus ca aude sunete specific zborului de avion, asa noi am inteles ca e vorba de o zona de aeroport, am transmis informatia OIM ului, iar ei - la INTREPOL si asa fata a fost salvata. A revenit in Transnistria, ce-i drept, a refuzat ajutorul nostru de mai departe, dar important este ca s-a intors, e vie si sanatoasa". Nu doar femeile trebuie sa-si puna intrebari si sa fie atente atunci cand pleaca peste hotare. Tot mai des in ultimul timp nimeresc in sclavie barbate si copii. Din nou, operatoarea liniei fierbinti de la Asociatia “Interactiune” din Tiraspol:

"Tendintele de ultima ora arata ca foarte des in traffic cu oameni nimeresc si barbate – de regula, sunt traficati epentru munca, femeile ziua muncesc iar noaptea – servicii sexual, copiii tot asa – ziua cersesc, iar noaptea – servicii sexuale".

Date recente arata ca fluxul migrational din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreana nu are tendinte de scadere, ci dimpotriva. Asociatiile pentru apararea drepturilor omului atentioneaza insa din nou ca orice propunere de plecare la munca – si nu doar - peste hotare trebuie tratata cu maxima vigilenta, iar in situatii nesigure e bine sa apelati la linia fierbinte 088888. -------------------------- Artisti din Chisinau si Bender au incercat sa identifice, la un eveniment comun organizat saptamana trecuta la Galeria de Arta din Bender, rolul artistului in perioada de tranzitie si capacitatea acestuia de angajament in societatea contemporana. La o sesiune de comunicari au fost trecute in revista reprele creatiei mai multor artisti plastici originari din regiunea transnistreana. Asa-numita masa rotunda a fost initiata de Centrul de Arta contremporana din Chisinau. Directorul Centrului, Lilia Dragnev, spune ca actiunea s-ar constitui intr-o incercare a a depasi asa-numita izolare administrativ –politica dintre oamenii de cultra de pe ambele maluri ale Nistrului: "Ideea acestei decentralizari pe care noi o urmarim la nivel artistic, cultural, vad ca e intampinata destul de bine de artistii de acolo. Dovada - evenimentul de saptamana trecuta. Ne-a mirat in sensul pozitiv dorinta lor de a colabora cu noi si chiar modul in care s-au pregatit si ne-au intampinat, deci am simtit intr-adevar o colaborare si nu doar o relatie cu o organizatie-gazda. La masa rotunda ne-am axat pe ideea avangardei ruse si desigur ca am vorbit de cazul Larionov, care este unul din promotorii si fondatorii avangardei artistice, care s-a nascut la Tiraspol si care facea des naveta la Moscova impreuna cu alti artisti din regiune". Inteleg ca actiunea este un inceput de dialog si urmeaza sa organizai sesiuni de comunicari pe subiecte separate cu ar fi teatru, muzica,ata viual…

Lilia Dragnev: "Da, ideea este sa nu vorbim pe aceste teme separat. Ideea este de a imbina aceste practici, de a genera niste practici multidimensionale. Desigur ca acest proiect va continua. Ce a fost acum e o initiativa a noastra realzata din resursele Centrului. Pe anul viitor suntem in asteptarea unor finantari dar am programat déjŕ inca o sesiune la Tighina. De asta data nu va fi doar partea teoretica, va fi si partea practica, adica niste prezentari de dramaturgie contemporana, dans contemporan… apoi inca o sesiune la Tiraspol si una in satul Ciobruci din raionul Slobozia".

Iata si opinia directorului galeriei de Arta de la Bender, Galina Cibuk, despre incercarile artistilor de peambele maluri ale Nistrului de a initia un dialog cultural:

Galina Cibuk: "Noi consideram ca avem nevoie de un asemenea dialog si de semenea intalniri, de schimb de opinii in probleme de cultuira, toti colaboratorii nostri si-au notat multe lucruri la sesiunea de comunicari, a fost o atmosfera degajata, de creatie… " Am intrebat-o pe Galina Cibuk unde, preponderant, isi promoveaza artistii din regiunea transnistreana creatia?

Galina Cibuk: In diferite moduri si in diferite locuri. Depinde de personalitatea dinamicitatea si energie autorilor, depinde de cine il sustine aici si de cine se intereseaza de creatia lui peste hotare. Acelasi Oleg Gherasimenco, lucrarile caruia sunt expuse in present la noi in galerie – lucrarile lui sunt expuse destul de des si la Alianta franceza din Chisinau si la oficiul OSCE din Chisinau. Un alt autor despre care s-a vorbit la seminar, Alexandr Savco, de asemenea, el este present foarte des la expozitii internationale de arta avandardista nu doar in Rusia si Ucraina, dar si in Belgia, Franta.

Galina Cibuk spune de asemenea ca exista o anumita izolare intre societatea de cultura de pe ambele maluri ale Nistrului, dar nu se poate spune ca aceasta a influienta negativ evolutiile culturale.

Galina Cibuk: Arta nu suporta timpul trecut. Si societatea si problemele pe care le traim cu totii ne dicteaza anumite procerse de creatie. Autorii sunt oameni foarte democrati – ei nu se conduc de niste canoane oficiale – asta-i pentru mine, asta nu. Sinugurul lucru pe care am vrea sa-l schimbam este asa-numita izolare. Adica sa avem expozitii commune, sa facem schimb de fonduri muzeale. Aceasta masa rotunda “Avangarda ruseasca” a aratat foarte bine ca trebuie sa continuam intalnirile noastre. Noi am incercat sa vorbim si despre teatru si despre muzica si despre arta vizuala. Si ne-am inteles cu organizatorii proiectului sa facem pe viitor sesiuni de comunicari pe teme – daca vorbim despre arta plastica – sa invitam mai multi pictori, artisti plastici. Daca vorbim de teatru, sa invitam actori, regizori si asa mai departe.

--------------------

In aceste zile, cand gasirea unei solutii pentru provincia sarba Kosovo este pe ultima suta de metri, corespondentii Europei Libere au incercat sa afle care sunt opiniile locuitorilor provinciei vizavi de un posibil deznodamant. Majoritaţea albaneza din Kosovo ameninţă cu proclamarea unilaterală a independenţei faţă de Serbia, iar minoritatea sarba din nordul provinciei - cu blocarea acestei independenţe.

Relatările corespondentilor Europei Libere de la fata locului arata ca poziţiile majorităţii albaneze şi minorităţii sârbe sprijinite de la Belgrad sunt ireconciliabile. Adepţii liniei dure din ambale tabere spun că sunt gata să recurgă la violenţă pentru a-şi apăra punctul de vedere. Cateva puncte de vedereale locuitorilor provinciei va sunt rezumate de Valeria Vitu:

Pe străzile localităţii Mitrovica, situate in nordul provinciei, unde locuiesc numai sarbi, Lidija Trifunovic le-a spus corespondenţilor Europei Libere înainte de expirarea termenului negocierilor – 10 decembrie - că aşteaptă cu îngrijorare să vadă ce se va întâmpla:

"Cred că mulţi dintre noi nici nu-şi dau seama că 10 decembrie se apropie. Ce va fi după – nu ştiu. Dar îmi este teamă, nu atât pentru noi cât pentru copii. Noi am trecut prin multe, dar sper să nu trecă şi copii noştri prin aşa ceva”. Lidija Trifunovic locuieşte în partea de nord din Mitrovica, un orăşel situat la aproximativ 40 de kilometri de capitala kosovară Priştina. În trecut, Mitrovica a avut o populaţie mixtă sârbă şi albaneză. Dar, după intervenţia militară NATO în Serbia din 1999 care a pus capăt luptelor sângeroase dintre etnicii sârbi şi cei albanezi, oraşul s-a împărţit în două: partea nordică este locuită acum exclusiv de sârbi, iar cea sudică – de albanezi.

Un alt locuitor din nordul Mitrovicei, Zeljko Tvardisic nu se aşteaptă la evenimente spectaculoase imediat după 10 decembrie, dar spune că este pregătit să părăsească provincia Kosovo:

"Sunt convins că nu se va întâmpla nimic pe 10 decembrie, cred că nu se va întâmpla nimic nici până la anul nou. Este posibil ca Priştina să declare independenţa în februarie sau martie viitor. După aceea voi pleca împreună cu familia din Kosovo, dacă nu mă voi simţi în siguranţă sau dacă nu vom avea perspective de supravieţuire economică.

Autorităţile de la Belgrad au ameninţat Priştina cu sancţiuni economice în cazul proclamării unilaterale a independenţei. Dar kosovarii de etnie albaneze nu par a fi îngrijoraţi, între aceştia - fotograful Visar Sherifi în vârstă de 30 de ani:

“Cred că provincia Kosovo are numeroase resurse – umane şi naturale – care vor face ţara să funcţioneze cum trebuie. Singurul lucru de care avem nevoe este buna lor administrare”. Viitorul Kosovo a divizat nu numai locuitorii provinciei. Şi la nivel global, la Consiliul de Securitate ONU, a împârţit puterile internaţionale în două tabere – occidentalii care sprijină independenţa şi Rusia care se opune. Părerile sunt împărţite şi în Uniunea Europeană, deşi ea tinde spre o politică externă şi de securitate comună. Coordonatorul acestei politici, Javier Solana, a spus totuşi ieri că ţările europene sunt pe cale să-şi rezolve divergenţele, aşa încât să vorbească cu o singură voce la Consiliul de Securitate ONU, care va avea ultimul cuvânt în chestiunea Kosovo. ------------------ Aici, dragi ascultatori, se incheie Dialogurile de astazi. Sunt Viorica Zaharia, Va multumesc pentru atentie si va urez o saptamana minunata! Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG