Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Liderii UE au decis să trimită o misiune în provincia Kosovo. Este vorba de 2000 de poliţişti şi magistraţi care vor fi dislocaţi la cererea Naţiunilor Unite. ONU, care administrează acum Kosovo, urmează să transfere puterea autorităţilor locale.

Decizia a fost anunţată de preşedinţia portugheză a Uniunii Europene. Şefii de stat şi de guverne prezenţi la reuniunea de iarnă a Consiliului European de la Bruxelles au căzut de acord să creeze un cadru comun pentru a recunoaşte Kosovo ca o provincie care se îndreaptă spre independenţa de Serbia.

În declaraţia finală a summitului se spune că această independenţă va trebui supravegheată îndeaproape de comunitatea internaţională, iar provincia trebuie să rămînă „o societate multietnică, democratică, decisă să respecte statul de drept, drepturile minoritărilor, şi patrimoniul cultuiral şi religios”.

Declaraţia vorbeşte şi despre o eventuală începere a negocierilor pentru primirea în Uniunea Europeană a Serbiei, care se opune ferm acordării independenţei provinciai Kosovo.
XS
SM
MD
LG