Linkuri accesibilitate

EUBAM: "Transnistria este un depozit de maşini traficate ilegal" - iată una din temele emisiunii moderate de Radu Benea


DIALOGURI

26.11.2007

Buna ziua dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea noastră cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de colega mea, Lina Grîu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seful misiunii europene de asistenta la frontiera moldo-ucraineana, Ferenc Banfi, a declarat, marti ca „regiunea transnistreana a Republicii Moldova a devenit un fel de depozit de masini aduse illegal”: „cetateni ai Ucrainei, folosind un domiciliu fictiv in Transnistria, introduc aceste automobile din Transnistria in Ucraina, evitind achitarea impozitelor si taxelor fiscale, iar asta aduce un prejudiciu serios bugetului ucrainean”. Urmare a declaratiilor lui Ferenc Banfi, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a cerut demiterea conducerii serviciului vamal al regiunii Odesa. Totodata, autoritatile de la Chisinau sustin de mai multa vreme ca prin aceleasi scheme ilegale se introduc masini si in Republica Moldova. Acuzatiile oficialitatilor europene si ale celor de la Chisinau au fost respinse, insa, de seful inspectiei auto din Transnistria, Dmitrii Margarint, care spus, citez, „in Transnistria nu exista masini introduse ilegal”.

Presedintele Dumei de Stat, Boris Grizlov, a anuntat ca parlamentul rus se pregateste sa retraga pensiile cetatenilor rusi care locuiesc in afara teritoriului Federatiei Ruse. La o intilnire cu diaspora ruseasca din Germania, pe 19 noiembrie, Grizlov a explicat ca exista numeroase cazuri cind cetatenia rusa se obtine doar pentru a beneficia de o pensie sau de alte plati sociale. Initiativa lui Grizlov a trezit critici dure atit in Rusia, cit si din partea diasporelor rusesti din mai multe foste republici sovietice.

Consulatul Romaniei de la Chisinau a reluat, dupa o pauza de o luna, programarea cetatenilor moldoveni care doresc sa obtina vize romanesti. Programarea nu se mai face pe internet ca in trecut. Doritorii trebuie sa se prezinte fizic la consulat sa se inscrie pe lista de asteptare.

Premierul britanic, Gordon Brown si-a cerut scuze pentru pierderea de catre autoritati a unor discuri de computer cu datele personale ale unei jumatati din populatia Marii Britanii. Datele personale ale unui numar de 25 de milioane de oameni au disparut cand autoritatile fiscale au trimis discurile pentru un control la guvern, folosind serviciul de posta interna. Cazul este investigat, iar premierul britanic a spus ca nu exista dovezi ca informatiile ar fi ajuns pe maini criminale.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene au cerut, marti, noilor lideri din Kosovo sa nu se grabeasca sa declare independenta proviciei, daca nu se va ajunge la o intelegere intre Belgrad si Pristina pina pe 10 decembrie - data stabilita de comunitatea internationala pentru gasirea unei solutii. Dupa o noua runda de convorbiri sirbo-kosovare de la Burxelles, viitorul premier al Kosovo, Hashim Tachi, a declarat, citez, "Kosovo este pregatit pentru independenta. Sintem gata, dar vom coopera indeaproape cu liderii occidentali."

----------------------------------------------

Dragi ascultatori, invitatul emisiunii noastre de astăzi este analistul politic Andrei Popov, directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă.

Dle Ppov, ultima lună a fost bogată în evenimente internaţionale care au avut în centrul atenţiei problema Transnistriei. Este vorba despre audierile din Bundestagul german, urmate de reuniunea neoficială de la Odesa în format complet 5+2, şi, recent, conferinţa internaţională de la Kiev, la care a participat un număr impresionant de oficialităţi şi experţi, peste 250 la număr, între care şi dumneavoastră. În plus, săptămîna trecută a avut loc şi vizita fulger la Chişinău a secretarului consiliului de securitate al Rusiei, Iuri Zubakov. De unde acest interes sporit pentru conflictele îngheţate şi chiar un anumit optimism în privinţa problemei transnistrene? Se prefigurează, într-adevăr, nişte schimbări sau poate că este vorba numai despre pregătirile de reuniunea anuală a OSCE, unde ca în fiecare an responsabilii de negocieri îşi vor da raportul?

Andrei Popov: „În special preşedinţiile OSCE sînt preocupate de crearea acestor aparenţe – că lucrurile merg bine, că există activitate intensă... dar mai important decît aceste conferinţe mi se par alte evenimente, alte evoluţii. Bunăoară iniţiativele preşedintelui Voronin, vizitele responsabilului pentru negocieri al Kremlinului, dlui Zubakov, şi discuţiile lor secrete, pentru că aşa sînt - secrete. Nu este nimeni, n-am auzit pe nici o persoană - inclusiv dintre cele care ar trebui să ştie - care ar cunoaşte ce a discutat dl Zubakov, ore în şir, cu preşedintele Voronin. La fel şi semnalele, contradictorii de altfel, care vin din Tiraspol. Există deja o voce a Sovietului suprem, care a salutat iniţiativele lui Voroinin, şi există o altă voce - a administraţiei de facto - a liderului Smirnov, care le-a criticat. Şi toate acestea mă fac să susţin interpretarea că se coace ceva, că lucrurile nu bat pasul pe loc”.

Europa Liberă: Totuşi, trebuie să remarcăm faptul că iniţiativele lui Voronin, îndeosebi cele privind realizarea în comun a unor proiecte economice, comerciale, de infrastructură sau destinate sferei sociale au trezit un viu interes nu numai la Tiraspol, dar şi în mediul unor cercuri influente de la Moscova şi Kiev, aceste proiecte avînd, în principiu, şi sprijinul Uniunii Europene şi al Statelor Unite. Ce perspective au iniţiativele lui Voronin şi dacă ele pot servi drept o bază de compromis, pentru început pe teren economic, iar apoi şi în plan politic?

Andrei Popov: „Dacă iniţiativele preşedintelui Voronin ar fi rezultatul unei strategii intergrate, pe termen mediu şi lung, de cîţiva ani de zile, şi ar avea menirea să pregătească terenul pentru o soluţie bună în viitor – aş fi foarte mulţumit. Dar nu văd această abordare sistemică din partea Chişinăului. Văd foarte multă improvizaţie şi contradicţii, aşa cum s-a întîmplat şi cu decizia guvernului, pripită şi necoordonată cu nici unul dintre mediatorii şi observatorii la procesul de negocieri, de a stopa circulaţia maşinilor transnistrene pe teritoriul drept al Nistrului şi în străinătate. Eu nu cred că e vorba de un plan sistemic, iar afirmaţiile foarte optimiste pe care le aud în ultimul timp de la negociatorii moldoveni, cum că sîntem la doar cîţiva paşi de reglementare, mă pun chiar în gardă. Fiindcă mi se pare că Republica Moldova încă nu a conştientizat că oferta făcută Moscovei nu este suficientă pentru Moscova de astăzi”.

Europa Liberă: ... şi atunci pe ce mizează, în acest caz, autorităţile Republicii Moldova?

Andrei Popov: „Sînt două elemente majore, restul sînt detalii, două lucruri majore care, întradevăr sînt interesante pentru Moscova. Recunoaşterea proprietăţilor ruseşti în Transnistria – Rusia controlează deja pînă în 80 la sută din economia transnistreană – şi garanţia că Moldova va continua să rămînă un stat neutru. Acestea sînt două lucruri de importanţă primordială pentru Moscova. Moldova le oferă, practic, necondiţionat, în special neutralitatea militară, sperînd că Rusia va înţelege că e timpul acum să le accepte şi, în schimb, să susţină o reglementare viabilă a conflictului.

Europa Liberă: Dar de ce, în viziunea Chişinăului, Moscova ar trebui anume acum să fie interesată de reglementarea definitivă a problemei transnistrene?

Andrei Popov: „Chişinăul, pînă la urmă, speră că după ce prin aceste consultări şi iniţiative s-a pregătit terenul, după ce apele se vor limpezi, după alegerile prezidenţiale din Rusia, in aprilie-mai 2008, Federaţia Rusă va accepta rapid o reglementare, astfel ca la orizontul lunii mai-iunie 2008, pînă la încheierea sesiunii parlamentare din primăvară-vară, Parlamentul din Moldova să poată lua o decizie şi susţine o reglementare cuprinzătoare, astfel încît să se reuşească operarea modificărilor necesare în codul electoral şi organizarea unor alegeri comune în martie 2009, la care să participe şi reprezentanţii regiunii transnistrene. Mi se pare că aceasta este miza Chişinăului.

Europa Liberă: Ce ar putea să împiedice realizarea acestui plan?

Andrei Popov: „Acest lucru chiar s-ar putea întîmpla, în opinia mea, cu o diferenţă fundamentală. Chişinăul crede aşa: că Moscova, dacă nu acceptă acum lucrul acesta, după 2009 nici asta nu va avea. Şi calculul este corect. Doar că Moscova are un alt calcul: asta este insuficient pentru interesele Rusiei, nu garantează controlul asupra Republicii Moldova ŞI menţinerea Moldovei în sfera ei de influenţă exclusivă. Moscova ar putea miza pe vulnerabilitatea conducerii din Moldova, mai ales că ea va intra în campania electorală şi, pornind de la aceasta, să facă o altă ofertă, mult mai proastă pentru Republica Moldova, punînd într-o dilemă tragică aş spune Chişinăul oficial. Iar Chişinăul, conducerea de astăzi, presată de consideraţiunile electorale, va intra pe pista unor cedări succesive de dragul salvării unei soluţii şi va negocia de pe poziţiile unui negociator slab. Rusia, însă, va insista anume asupra propriei viziuni de reglementare a conflictului transnistrean, respectînd, aparent, formula, algoritmul şi termenele la care se gîndeşte Chişinăul şi anume: mai-iunie – soluţia, vara – operarea modificărilor în codul electoral, organizarea unor alegeri comune în luna martie 2009. S-ar putea să se respecte acest algoritm, dar el să fie făcut nu pe bazele pe care şi le doreşte Chişinăul, ci pe cu torul alte baze, care vor bara un viitor normal şi european pentru Republica Moldova. Asta este temerea mea”.

Europa Liberă: Opinia invitatului emisiunii noastre, Andrei Popov, directorul executiv al Asociaţiei de politică externă.

------------------------------------

Guvernul de la Chişinău intenţionează să modifice restricţiile împotriva maşinilor cu numere transnistrene, anunţate acum două săptămîni. Cabinetul de miniştri a decis mai întâi să interzică de anul viitor circulaţia peste graniţă a maşinilor înmatriculate în Transnistria, iar din 2009 să interzică circulaţia lor cu totul. Dar acum, după cum a declarat Europei Libere un deputat comunist, Guvernul este pe cale să modifice decizia aşa încât ea să-i afecteze cât mai puţin pe locuitorii regiunii transnistrene. Mai multe detalii în relatarea lui Valeriu Caţer, care citează şi un raport al misiunii europene de control la graniţa moldo-ucraineană despre traficul ilegal cu maşini.

Seful comisiei juridice, pentru numiri si imunitati din Parlament, Vladimir Turcanu, ne-a confirmat că proiectul de lege prin care urma sa fie restrictionata drastic circulatia automobilelor cu numere de inmatriculare transnistrene, avizat pozitiv de Guvernul Republicii Moldova acum doua saptamani, este in prezent reexaminat. El a precizat ca intedictia de a trece granita cu Romania sau Ucraina va putea fi aplicata posesorilor acestor automobile numai cu acordul celor doua tari. Cat priveste intentia de a-i obliga pe toti proprietarii de automobile din Transnistria sa-si reinregistreze masinile la Chisinau, pana la 1 ianuarie 2009, Vladimir Turcanu, ne-a declarat: „Eu cred că această prevedere nu este pînă la sfîrşit gîndită şi trebuie să fie precizată”.

Totodata, in opinia lui Turcan, decizia Guvernului este in general justificata, pentru ca un numar impresionant de cetateni ai Republicii Moldova, cu resedinta permanenta in localitatile de pe malul drept al Nistrului, au profitat de regimul extrem de permisiv instituit de administratia de la Tiraspol, inregistrandu-si automobilele in Transnistria.

Vladimir Ţurcanu: „Prin aceasta ce se face? Aceşti oameni se echivează de la plata impozitelor la bugetul ţării. Asta-i una. În al doilea rînd, noi înţelegem foarte bine că aceste mijloace de transport, deoarece nu-s verificate în modul stabilit prin intermediul Interpolului, prin datele de Registru al transportului aflat în căutare sau răpite, clar că este o posibilitate pentru posesorii lor de a se echiva nu numai de la plata impozitelor dar şi de la controlul respectiv”.

Responsabili din Seriviciul de presa al Ministerului Dezvoltarii Informationale, autorul acestui proiect, de unde am vrut sa aflam mai multe informatii cu privire la numarul de automobile inregistrate in Transnistria si eventualele proportii ale fraudelor fiscale care s-ar fi comis prin aceasta filiera, s-au dovedit din pacate indisponibili.

Argumentele autoritatilor moldovene au obtinut, insa, un suport neasteptat din partea Misiunii Europene de Asistenta la granita moldo-ucraineana (EUBAM). Iata ce declara, intr-o conferinta de presa la Odesa, seful EUBAM, generalul Ferenc Banfi: "Informatia si analiza pe care am realizat-o au arat ca in regiunea transnistreana a Republicii Moldova automobilele aduse ilegal sunt depozitate temporar, pentru ca mai apoi cetateni ai Ucrainei, folofsind un domiciliu fictiv in Transnistria, sa aduca aceste automobile din Transnistria in Ucraina, evitand achitarea impozitelor si taxelor fiscale. In prima jumatate a acestui an, in acest fel, din Transnistria in Ucraina au fost aduse aproximativ 400 de masini scumpe, iar asta aduce un prejudiciu serios bugetului ucrainean".

Generalul Banfi a adaugat ca cel putin 6 din aceste automobile s-au dovedit a fi furate din tari membre ale Uniunii Europene. Comentand aceste declaratii, seful militiei auto din Transnistria a negat “suta la suta”, cum s-a exprimat el, informaţiile potrivit carora regiunea transnistreana ar servi ca punct de tranzit pentru automobile importate ilegal. In alt context, ar trebui sa precizam ca automobilele inmatriculate in Transnistria nu mai pot trece granita cu Romania de cativa ani, pe cand in Ucraina si Rusia circula nestingherit.

În ce măsură iniţiativa guvernului de la Chişinău este necesară şi utilă locuitorilor regiunii transnistrene şi ce formă ar putea să capete pînă la urmă? Am adresat aceste întrebări expertului în problematica transnistreană Valerii Demideţki, şeful reprezentanţei în Moldova a agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass.

Valerii Demideţki: „Cred că Chişinăul are dreptate atunci cînd spune că e nevoie să se facă ordine în privinţa plăcuţelor de înmatriculare auto. Chişinăul are absolută dreptate că trebuie să se pună capăt evaziunii fiscale din partea persoanelor ce-şi înregistrează maşinile în Transnistria. Dar nu ştiu de ce acest lucru se face prin măsuri care, în opinia mea, nu sînt gîndite pînă la capăt. De ce? Pentru că interdicţia la plăcuţele de înmatriculare va afecta foarte mulţi locuitori ai regiunii transnistrene, care posedă automobile şi cărora le va fi foarte greu să le explici de ce sînt necesare schimbările şi de ce li se creează aceste incomodităţi. Am ferma convingere că dacă s-ar proceda mult mai simlu, dacă acestor oameni care locuiesc în Transnistria li s-propune să vină pe malul drept al Nisrtului şi să înregistreze automobilele GRATIS, atunci cred că oamenii le-ar fi mai mult decît recunoscători. Probabil că întradevăr, această decizie se va realiza într-un alt mod decît s-a propus iniţial. Deocamdată, însă, nişte explicaţii clare nu există".

Opinia că guvernul de la Chişinău îşi va modifica în cele din urmă propunerea privind restricţiile pentru maşinile transnistrene o împărtăşesc mai mulţi experţi, atît de la Chişinău, cît şi de la Tiraspol. Propunerea guvernului a întrunit critici din partea tuturor mediatorilor şi observatorilor la procesul reglementării transnistrene – Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

--------------------------------

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră de astăzi. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG