Linkuri accesibilitate

Obelisc cu otuzbirul, anecdotă cu schepsis - Judit Ferencz


Pe modelul controversatei Gărzi Maghiare, constituite relativ recent în Ungaria, s-ar putea înfiinţa şi Garda Secuiască – ideea este lansată de un tânăr din Secuime, nemulţumit de prestaţia politicienilor maghiari din România. În opinia sa, Garda Secuiască ar contribui la întărirea conştiinţei identitare secuieşti şi la dobândirea independenţei. Garda Secuiască s-ar putea înregistra oficial ca asociaţie. Singura problemă a iniţiatorului este că pentru înregistrare mai are nevoie de doi amatori. Pe care nu i-a găsit încă – informează A Hét.

De ce atâtea probleme cu românii în Italia? – se întreabă Új Magyar Szó. De ce nu se semnalează aceleaşi probleme în Spania, unde numărul cetăţenilor români se apropie de un milion ? De ce nu comit grozăvii muncitorii români în Suedia ? – continuă editorialistul întrebările. Şi răspunde: În Italia, ca şi în România de altfel, legile sunt facultative. Adesea, angajatorii nu le asigură muncitorilor nici minimul necesar, iar condiţiile de muncă sunt dezastruoase.

O problemă locală cu accente diplomatice, în oraşul Sfântu Gheorghe, prezentată de Krónika. Autorităţile locale au iniţiat mutarea sau demolarea obeliscului sovietic din centrul oraşului, însă reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse se împotrivesc. Monumentul a fost ridicat în anii ’40, în cinstea militarilor sovietici, din contribuţiile obligatorii ale localnicilor. Primarul lansează o dezbatere publică pe acest subiect. Locuitorii oraşului sunt chemaţi să-şi exprime părerea în legătură cu viitorul obeliscului.

25 noiembrie: alegeri europarlamentare şi referendum pentru alegeri uninominale. De fapt, două scrutine în aceeaşi zi, care se vor avea loc în aceleaşi clădiri, dar vor avea comisii separate, urne separate şi se vor desfăşura în intervale uşor diferite. Mai exact, după cum a anunţat premierul Tăriceanu, alegerile pentru Parlamentul European vor dura cu două ore mai mult decât referendumul lui Băsescu – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung.

Cele două voturi sunt păcălitoare - constată Szatmári Magyar Hírlap. Şi nu se referă la dedesubturi politice, ci porneşte de la ideea că electoratul nu fost prea temeinic informat în legătură cu cele două procese. Cel mai probabil, se speculează în ziar, alegătorii vor ajunge la secţii şi vor alege la întâmplare o urnă, adică vor participa fie la referendum, fie la votul pentru PE.

Nyugati Jelen dedică un nou comentariu uninominalelor lu’ Băsescu, marşând pe ideea că publicitatea făcută pentru sistemul uninominal este demagogică. Spune-se că vom vota persoane, şi nu liste. Şi, spune-se, astfel clasa politică se va purifica, iar corupţii şi incompetenţii vor fi înlăturaţi. Dar, dacă stăm să ne gândim, votul pentru preşedintele ţării a fost şi până acum nominal. Şi ce s-a întâmplat la scrutine ? Electoratul a fost chemat la urne să aleagă răul mai mic dintre două rele mari.

Erdélyi Riport ajunge la aceeaşi concluzie pe căi ocolite. Comentatorul săptămânalului reînvie o veche anecdotă, din cel de-al Doilea Război Mondial. Harry Truman, pe atunci secretar de stat, a recepţionat cu nedumerire declaraţia de război a Ungariei. Înainte de toate, s-a interesat ce-i cu această ţară, pe unde se găseşte ea. Apoi a aflat: este un regat, fără rege, condus de un amiral, deşi n-are ieşire la mare. În plus, nu are nimic de împărţit cu SUA, ci cu România, al cărei aliat este de fapt. Dar ce ar spune Truman astăzi dacă ar afla despre România că este o ţară în care opoziţia guvernează, guvernul se află în opoziţie, dar este susţinut de principalul partid de opoziţie, o ţară în care lupta anticorupţie se relansează cu eliberarea marilor corupţi şi cu interdicţia de a prezenta fapte de corupţie în presă ?
XS
SM
MD
LG