Linkuri accesibilitate

Parlamentul rurc aprobă declanşarea de operaţiuni militare împotriva kurzilor separatişti din nordul Irakului


Parlamentul Turciei a aprobat o moţiune la cererea guvernului permiţînd operaţiuni militare peste graniţă în nordul Irakului, împotriva bazelor gherilelor kurde ale Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Moţiunea a fost votată cu o majoritate covîrşitoare, 507 voturi pentru, 19 împotrivă.

Preşedintele american George Bush s-a referit la moţiunea adoptată de parlamentul turc la o conferinţă de presă, la Casa Albă: "Am spus clar Turciei că nu cred să fie în interesul Ankarei să trimită trupe în Irak. Practic, ei au deja trupe staţionate în Irak de o bucată bună de vreme."

Preşedintele Irakului, Jalal Talabani, de naţionalitate kurdă, le-a declarat ziariştilor, în cursul vizitei pe care o efectuează în Franţa că Bagdadul este gata să coopereze cu autorităţile turce şi că speră ca acestea să nu recurgă la o acţiune militară. Potrivit lui Talabani: "Am cerut PKK să oprească lupta, să pună capăt aşa numitei activităţi militare. In caz contrar le-am cerut să părăsească ţara, fiindcă guvernul regional al poporului kurd nu va tolera astfel de activităţi".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG