Linkuri accesibilitate

Cu ce să îmbunezi demnitarii? Calambururi pe tema caltaboşilor - Judit Ferencz


Transindex ia la puricat programul electoral al UDMR pentru alegerile europarlamentare. Şi constată încă de la primele rânduri: documentul pare mai degrabă program de guvernare. Ceea ce, nu-i aşa, e de prisos, căci UDMR chiar se află la guvernare. Totuşi, ce-şi propun udemeriştii ? De pildă, să extindă cheia unică la mai multe tipuri de impozite. Dar de ce la Bruxelles, şi nu chiar aici, la Bucureşti ? – se întreabă comentatorul.

Allgemeine Deutsche Zeitung analizează proiectul de buget, aprobat de guvern. Un proiect optimist, spre binele tuturor. Din explicaţiile premierului Călin Popescu Tăriceanu putem înţelege: contribuţiile scad, PIB-ul creşte, mai toate domeniile importante vor beneficia de sume mult mai mari decât în anii trecuţi, inflaţia va fi totuşi ţinută în frâu, iar deficitul bugetar va rămâne sub limita de trei la sută.

Deputatul UDMR Lakatos Péter îşi exprimă în Erdélyi Riport temerile legate de adoptarea proiectului de buget în parlament. Ei bine, în ciuda disputelor politice, în ciuda faptului că guvernul nu are susţinere parlamentară, el nu crede nici o clipă că proiectul va fi respins. Temerea lui e alta. Respectiv, că proiectul va fi adoptat. În forma asta, pe care el o numeşte „excesiv de generoasă”.

Un calambur exploatat într-un fel sau altul de majoritatea publicaţiilor de limbă maghiară: Remeş – rémes, adjectivul din urmă însemnând „îngrozitor”. După difuzarea, la TVR, a materialului cu fostul ministru Traian Remeş, fostul ministru Ioan Mureşan, domnul Ciorbă, terasa din Dorobanţi şi plicul, Krónika comentează: devine tot mai evident că procurorii DNA nu acţionează mereu din pur devotament. Ei preferă să ancheteze miniştri liberali, udemerişti, foşti miniştri ai Partidului Conservator şi tot felul de alţi demnitari, cu condiţia ca aceştia să nu fie membri ai Partidului Democrat.

Comentatorul cotidianului Szabadság se arată încântat de ceea ce a văzut la TVR. Zice că i-a plăcut terasa, i-au plăcut foştii miniştri ai Agriculturii, i-a plăcut de domnul Ciorbă, l-a incitat plicul. Pentru a doua zi, când urma să fie difuzată continuarea materialului, chiar îşi cumpărase bere şi seminţe. Dar n-a fost să fie: difuzarea a fost oprită, deci n-a apucat să-i cunoască pe ceilalţi protagonişti, respectiv caltaboşii şi pălinca. Dincolo de regrete, comentatorul remarcă: cu greu am putea crede că un plic, despre care se presupune că ar conţine 15.000 de euro, poate constitui o probă în faţa justiţiei.

Nyugati Jelen se revoltă din altă cauză. În urma discuţiilor privind provenienţa înregistrării şi interzicerea de a difuza continuarea, editorialistul ziarului de întreabă: chiar toată lumea se pierde în amănunte, ignorând gravitatea faptelor ? Şi, oricum, dincolo de plicuri, caltaboşi şi alte posibile şpăgi: de ce îşi petrece un ministru în funcţie orele de lucru la o terasă ?

Tot în acest context, Hargita Népe publică un interviu nu primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, care se gândeşte cu amărăciune să stabilească un program de audienţe pentru procurorii DNA. Altminteri, îl cheamă ei, de nenumărate ori. Primarul spune că absolut toate investiţiile făcute în ultimii trei ani de administraţia locală au fost reclamate la DNA. Şi toate au fost cercetate, toţi liderii şi angajaţii fiind audiaţi pentru fiecare plângere în parte.

Új Magyar Szó porneşte de la ideea că nu mai e în vogă să dai un plic când vrei să-ţi aranjezi ceva. Şpaga tre’ să fie personalizată. Dacă la ministrul agriculturii se vine cu caltaboşi şi pălincă, cu ce anume se cuvine să te prezinţi la alţi demnitari ? Ministrului Apărării i s-ar putea oferi, simbolic, o blindată mai ieftină. Dar cu ce-l îmbunezi pe ministrul Mediului ? Poate câteva tomberoane ? În cazul ministrul Winkler Gyula s-ar potrivi ceva care face legătura subtilă între Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. De pildă, un modem. Ministrul Culturii s-ar mulţumi şi cu o carte, zice autorul articolului. Iar pentru coruperea ministrului Sănătăţii se apelează la divinitate: să-i dea Domnul sănătate!
XS
SM
MD
LG