Linkuri accesibilitate

Chişinău: iniţiativă legislativă care interzice deţinerea cetăţeniei altor state de către cetăţenii moldoveni care sunt funcţionari de stat


Biroul permanent al Parlamentului de la Chisinau a inclus pe agenda de lucru din sesiunea ce incepe la 4 octombrie o iniţiativa legislativă a Guvernului care interzice deţinerea cetăţeniei altor state de către cetăţenii moldoveni care sunt funcţionari de stat sau exercită atribuţii de interes public, informează AP FLUX.

Proiectul înaintat de Guvern este susţinut de grupul parlamentar al comuniştilor. Majoritatea instituţiilor care şi-au prezentat avizele faţă de iniţiativa Cabinetului Tarlev au constatat că aceasta este ilegală şi contravine atât legislaţiei naţionale, cât şi celei internaţionale.

Într-un raport prezentat Parlamentului, preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului, avocatul parlamentar Raisa Apolschii, arată că „restrângerea dreptului de a deţine de către cetăţenii Republicii Moldova a cetăţeniei altor state în perioada exercitării unor funcţii publice este discriminatorie şi contravine spiritului de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului garantate de Constituţie”. Avocaţii parlamentari consideră că modificările propuse de Guvern „nu se încadrează în exigenţele prevăzute de Constituţie, care enunţă condiţiile în care este admisă restrângerea unor drepturi”.
XS
SM
MD
LG