Linkuri accesibilitate

Cum se descurcă familiile cu copii mulţi din Transnistria? - Viorica Zaharia


Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon, Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de Daniel Lachi.

Camera de comert si Industrie a Transnistriei a solicitat institutiei similare din Rusia sa faca un demers catre administratia centrala de la Kremlin cu rugamintea sa acorde ajutor Transnistriei pentru diminuarea consecintelor secetei. Anterior, administratia regiunii a interzis exportul de grau, faina, porumb, ovaz si secara si a majorat cotele de neimpozitare a impotrului acestor produse.

Vizita care urmeaza sa o intrerpinda la Chisinau in luna octombrie presedintele in exercitiu al OSCE, Miguel Anjel Moratinos, ar putea impulsiona reluarea procesului de negocieri in problema transnistreana in formatul 5+ 1 (Rusia, Ucraina, OSCE, SUA si UE), a declarat purtatorul de cuvant al misiunii OSCE la Chisinau, Klaus Neuikirh. Potrivit lui, Misiunea intentioneaza sa convoace in viitorul apropiat o sedinta in format 3+1 pentru a stabili data reluarii negocierilor cu participarea Chisinaului si Tiraspolului, negocieri intrerupte acum mai bine de un an.

În Rusia, noul premier surpriză numit de preşedintele Vladimir Putin a declarat că nu exclude posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale ruse în primăvara viitoare. Viktor Zubkov a spus că ar putea candida la preşedinţia Rusiei, cităm, “dacă va avea realizări ca prim ministru”. Zubkov a fost numit în fruntea Guvernului de preşedintele Putin, în urma demisiei cabinetului condus de Mikhail Fradkov. Putin însuşi nu are dreptul constituţional să candideze pentru un al treilea mandat prezidenţial consecutiv.

Noul Patriarh al Romaniei este Daniel Ciubotea, pana acum mitropolit al Moldovei si Bucovinei. El a fost ales in aceasta functie saptamana trecuta de Colegiul Electoral Bisericesc. In virsta de 56 de ani, Patriarhul Daniel este considerat liderul aripii reformatoare din Biserica Ortodoxa Romana. Dupa alegere, noul Patriarh a facut apel la toti clericii si credinciosii pentru a lucra strans uniti. Patriarhul Daniel isi propune sa faca Biserica Ortodoxa Romana mai cunoscuta si mai prezenta "pe toate planurile". Functia de patriarh al Romaniei a devenit vacanta acum aproximativ o luna, dupa moartea Patriarhului Teoctist.

Organele de anchetă din Ucraina au anuntat ca au stabilit identitatea a trei persoane bănuite de otrăvirea cu dioxină a preşedintelui Victor Iuşcenko. Se presupune ca cei trei se afla acum pe teritoriul Federatiei Ruse – scria, saptamana trecuta, presa din Ucraina. Potrivit ziarului „Kommersant-Ucraina”, reprezentanţii Procuraturii Generale de la Kiev au declarat că Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a convenit sa efectueze o expertiză comună a dioxinei produse în Rusia. Organele de anchetă consideră că aceste măsuri vor permite identificarea persoanelor care stau în spatele tentativei de ucidere a lui Victor Iuşcenko.

Ziarista rusa Anna Politkovscaia, ucisa anul trecut la Moscova, este nominalizata la premiul Saharov pentru libertate a gîndirii. Alti candidati sunt militanta pentru drepturile femeilor din Afganistan, Joya Malalai, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, doi apărărtori ai drepturilor omului din China şi un avocat pentru drepturile omului din Sudan.

Premiul Andrei Saharov a fost instituit in 1988 si este acordat anual de Parlamentul European persoanelor considerate merituoase in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Guvernul de la Belgrad a facut apel joi la sirbii din Kosovo sa boicoteze alegerile legislative convocate pentru 17 noiembrie in provincia separatista din sudul Serbiei, administrata de ONU si populata majoritar de etnici albanezi. Autoritatile de la Belgrad considera ca alegerile de la 17 noiembrie din Kosovo ar putea accentua tensiunile in aceasta provincie, in care etnicii albanezi, insista asupra independentei regiunii pina la sfirsitul anului.

Guvernul irakian a salutat raportul comandantului trupelor americane din Irak, generalul David Petraeus, în care se recomandă retragerea din această ţară a 30 de mii de militari americani pînă în anul 2008. Raportul a fost prezentat luni în faţa Congresului Statelor Unite şi, deşi recomandă reducerea forţelor americane din Irak, nu vorbeşte despre schimbări fundamnetale în strategia acestui război, care e nepopular în America. ________________________

Familiile cu multi copiii, in conditiile scaderii continue in ultimii ani a numarului populatiei par a fi o raritate. In regiunea transnistreana sunt considerate cu multi copii familiile care au 3 si mai multi copii. Corespondentii Europei Libere au mers in doua asemenea familii si s-au interesat cum se descurca ele si cine le acorda ajutor. Iata ce ne-a povestit Oxana Shamshurov din Tiraspol, mama a patru copii.

Oxana Shamshurov: In familia noastra avem 4 copii, un baiat si trei fetite, fiul cel mare a zis ca vrea un fratior si iata in curand urmeaza sa se nasca si al cincilea copil, un baietel. Asta chiar daca medicii m-au diagnosticat mai multi ani in urma cu gradul unu de infertilitate, apoi cu gradul doi... Dupa cum se vede, noi am demonstrat ca nu-i asa. Avem 4 copii sanatosi si desigur ca avem si multe griji. Eu lucrez intr-o institutie bugetara, sunt inginer, cercetator stiintific la un Institut de cercetari in domeniul ecologiei resurselor naturale. Sotul meu lucreaza la Tiraspol TransGaz, tot inginer. Dupa concediul de maternitate vreau sa revin la serviciu pentru ca imi place, desi, trebuie sa spun, mamelor cu mai multi copii le vine tot mai greu sa se angajeze pentru ca se stie – copiii se imbolnavesc des, racesc, iar patronii trebuie sa le achite mamelor concedii de maternitate.

Europa Liberă: Beneficiati, probabil de anumite inlesniri si indemnizatii?

Oxana Shamshurov: Da, dar desigur ca ne-am dori mai multe inlesniri, desi avem…Conditiile de trai am dori sa le imbunatatim… La doi copii ar trebui sa le revina cel putin o camera. La noi pentru 5 copii vom avea doar 2 camere. E cam putin, dar ce sa facem? Bucataria déjŕ devine foarte mica, suntem nevoiti sa mancam in salon…

Europa Liberă: Se pare ca anume probleme de acest fel - frica de saracie si de dificultati materiale determina cuplurile sa nu aiba mai mult de 1 copil sau doi …

Oxana Shamshurov: Exista un stereotip – se spune ca familiile cu multi copii plodesc saracia – prostii ! Copiii mei nu se deosebesc cu nimic de altii dupa felul cum sunt imbracati hraniti, ingrijiti etc. Ce sanse de viitor au fata de ceilalti? Daca un copil vrea sa devina cineva, anume crescand intr-o asemenea familie va invata sa tinda spre ceva, spre deosebire de familiile cu un singur copil, de exemplu, unde copilul stie ca pentru el totul se va face, pentru el totul este pregatit si aranjat. Copiii nostri sunt invatati de mici sa munceasca, sa se perfectioneze. Si cultura educatiei in familie este prima baza si cea mai puternica pe care o pun parintii. As mai vrea sa spun ca frica de a avea mai multi copii de cele mai dese ori e bazata pe temerea ca nu vor avea cu ce ii intretine pe copii si nu ca nu ii vor putea educa. Dar nu poti spune acest lucru stand culcat pe canapea. Ceva trebuie sa faci. Eu, de exemplu, in paralel cu serviciul de baza, mai pot castiga cate ceva intr-o companie particulara. Eu tricotez haine pentru copiii mei, gatesc, le coc chifle si alte bunatati care astfel ne costa mai ieftin.

A fost Oxana Shamshurova, din Tiraspol, mama a patru copii. Invitata noastra de astazi este Irina Okuneva, presedinta Asociatiei mamelor cu multi copii din Transnistria. Dna Okuneva, se pare ca putine familii se incumeta in ultimii ani sa creasca mai mult de 2-3 copii. Ce tendinte sunt in regiunea transnistreana ?

Irina Okuneva: In regiune se inregistreaza o reducere a numarului familiilor cu multi copii, daca in anii 90 in evidentele noastre erau mai mult de 1 200 de asemeena familii, acum, sunt in jur de 500. Cred ca e din cauza conditiilor economice nu tocmai prielnice. Cele mai multe asemenea familii fac parte din diferite confesiuni. In ultimul timp remarcam un oarecare stereotip de gandire potrivit caruia familiile cu multi copii sunt considerate oarecum « social-vulnerabile », unde ar fi parinti alcoolici, copii neingrijiti, saracie etc. De aceea, daca in trecut scopul asociatiei noastre, care exista din 1990, era sa ajutam aceste familii cu haine si alimente de la donatori, acum avem scopul de a demola acest stereotip si a restabili imaginea familiilor cu multi copii.

Europa Liberă: Se intampla ca din cauza lipsurilor financiare, familiile sa-si dea copii in internate ?

Irina Okuneva: Se mai intampla, dar o fac mai mult mamele singure care nu-si pot intretine copiii. Dar ca fenomen de masa - nu.

Europa Liberă: Stim ca unele activitati ale asociatiei Dvs sunt sprijinite de agenti economici. In ce masura beneficiati de fondurile organizatiilor internationale donatoare ?

Irina Okuneva: Am desfasurat pana acum – cu succes - doua priecte finantate de Fundatia SOROS si de ambasada Marii Britanii la Chisinau. In cadrul primului proiect am intocmit baza de date a familiilor cu multi copii, iar in al doilea – mai multi adolescenti asa-numit « vulnerabili » din familii cu multi copii au capatat, la ore practice, abilitati de mecanic auto, apoi au mers la o scoala profesionala. Trei baieti dintre acestia chiar si-au gasit astfel un loc de munca. Sigur ca am vrea sa colaboram cu organizatii internationale donatoare dar nu prea avem informatii despre ele. Ne mai informam din buletinul electronic informativ pe care ni-l trimite Centrul pentru organizatii neguvernamentale din Chisinau « Contact ». Noi depunem oferte de proiecte – destul de multe - cu cereri de finantare diferitelor organizatii, nu toate insa sunt acceptate. Credem ca faptul ca ne aflam in Transnistria este un obstacol, cred ca din aceasta cauza proiectele propuse de noi sunt, in mare parte, evitate. Si in raport cu administratia locala am avea unele probleme – cea mai acuta acum e legata de sediul asociatiei – noi platim destul de mult pentru arenda, cu toate acestea, am aflat ca aceste incaperi vor fi scoase in curand la licitatie si vor fi date institutiei care va fi considerata de administratia locala mai importanta pentru oras. Asa cum noi suntem o organizatie neguvernamentala si nu aducem vreun beneficiu economic orasului, ne asteptam sa avem probleme din aceasta cauza.

Europa Liberă: Multumesc. Va reamintesc ca am stat de vorba cu invitata emisiunii noastre, Irina Okuneva, presedinta Asociatiei Familiilor cu multi copii din Trasnistria.

In Republica Moldova este in plina desfasurare un program national, sprijinit de UNICEF si Uniunea Europeana, menit sa previna institutionalizarea copiilor, altfel spus sa incurajeze familiile sa-si creasca copiii acasa in loc sa-i dea la internat, iar pe cei din internate sa-i reintegreze in familii. In mod firesc, familiile cu multi copii constituie unul din grupurile tinta ale programului. Ele sunt supravegheate si ajutate, in caz de necesitate, astfel incat parintii sa nu recurga la internat ca la un mijloc usor de a rezolva problema intretinerii copiilor, ci sa-i creasca acasa, in familie, care este considerat mediul cel mai potrivit pentru cresterea si dezvoltarea copilului. L-am intrebat pe reprezentantul UNICEF in Moldova, Ray VirgillioTorres, daca asemenea proiecte pot fi desfasurate si in regiunea transnistreana.

Ray Virgillio Torres: Din pacate, noi nu avem programe pentru prevenirea institutionalizarii copiilor din regiunea transnistreana, dar cautam solutii pentru aceasta impreuna cu colegii nostri din Guvernul de la Chisinau. Speram ca in viitorul apropiat sa putem incepe activitati in acest domeniu. Avem impresia ca situatia nu e foarte diferita de ce se intampla in partea dreapta a Nistrului. Dupa cum se stie, si aici si acolo exista saracie si familii care trebuie sprijinite. Cat priveste alte programe - noi avem un proiect relativ mic de informare in prevenirea raspandirii infectiei HIV pe care il desfasuram impreuna cu un ONG din regiune care lucreaza cu tinerii. Ne-ar placea sa ne extindem activitatea, dar depinde de fondurile accesibile pentru activitati in Transnistria. Am mai avut activitati de prevenire a gripei aviare sprijinite de Guvernul Statelor Unite. Ne gandim sa continuam aceste activitati in acest an. Astfel, pe 12 decembrie in fiecare scoala din regiune se va citi cate o ora despre pericolul si modul de prevenire a infectiei HIV. Este a doua ora cand avem o asemenea activitate ce acopera toate scolile primare din Transnistria. E foarte interesant si important ce facem, dar suntem limitati in actiuni. Pentru moment, nu avem activitati in domeniile sanatatii, nutritiei, educatiei, pentru a imbunatati de exemplu, educatie primara. Nu facem nimic pentru copiii cu disabilitati din regiune, asa cum ar fi normal. Chiar am vrea foarte mult sa demaram programe de prevenire a violentei impotriva copiilor si femeilor si in general programe de protectie a copiilor din regiunea transnistreana a Republicii Moldova.

Europa Liberă: In ce masura organizatiile internationale ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor copilului cunosc situatia din regiunea transnistreana in ce priveste sanatatea, educatia, drepturile copiilor?

Ray Virgillio Torres: Nu cred ca cunoastem destul de bine situatia de acolo in aceasta privinta si asta ar fi principala sarcina ce sta in fata noastra. Trebuie sa aflam mai multe despre mortalitatea infantila in regiune, despre incidenta diferitor maladii. Asta ar fi primul pas de facut – sa aflam care este situatia reala a copiilor si femeilor din Transnistria, deoarece nu este recomandabil sa proiectam imediat anumite programe fara a cunoaste situatia reala. Proiectele de prevenire a raspandirii infectiei HIV si gripei aviara am putut sa le demaram imediat pentru ca aveam anumite date, stiam rata de raspandire a HIV in regiune si nu e una tocmai buna, actiunea referitoare la gripa aviara a fost una de prevenire, pe care am desfasurat-o in toata Republica Moldova si nu puteam sa ocolim Transnistria.

L-ati auzit pe reprezentantul UNICEF in Moldova, Ray Virgilio Torres. Aici se incheie emisiunea Dialoguri de astazi. Sunt Viorica Zaharia, va multumesc pentru atentie si NUMAI BINE. Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG