Linkuri accesibilitate

Buruieni alergogene, limbi alogene pe alocuri - Judit Ferencz


Markó Béla şi Tőkés László s-au întâlnit din nou. Fără să încheie vreo înţelegere. Fix ca într-o telenovelă fără sfârşit: episodul următor, săptămâna viitoare – astfel rezumă Háromszék cea de-a treia şi cea de-a patra rundă de negocieri dintre cei doi politicieni.

Garda Maghiară constituită la Budapesta ţine cap de afiş în ziarele maghiare din România. La conferinţa de presă susţinută de partidele parlamentare din Ungaria în urma înfiinţării Gărzii Maghiare, premierul Gyurcsány Ferenc a anunţat că va iniţia revizuirea Codului Civil, în vederea protejării mai pronunţate a minorităţilor etnice, rasiale, sexuale şi religioase.

Înfiinţarea Gărzii a fost cea mai idioată idee cu putinţă. Dar ce este de fapt Garda Maghiară, în actele oficiale? O organizaţie paramilitară înfiinţată în scopuri strict civile. Cum ar fi: stârpirea buruienilor alergogene, îngrijirea mormintelor veteranilor de război, păstrarea tradiţiilor naţionale. Ce tradiţii ? Mai bine să nici nu ne gândim – astfel editorialistul cotidianului Krónika. Care mai adaugă: elita politică de la Budapesta trebuie să trateze problema cu maximă seriozitate. Evitând atât bagatelizarea cât şi generarea panicii.

Dar ce s-a întâmplat de fapt la cetatea din Buda pe 25 august ? - se întreabă Szabadság. Câteva zeci de persoane au defilat în uniforme caraghioase, fiind ovaţionate de alte sute de persoane. Reacţiile n-au întârziat: dreapta şi stânga politică urlă, societatea civilă se delimitează zgomotos, analistul Tamás Gáspár Miklós vorbeşte despre înfiinţarea SS-ului unguresc. Iar Garda Maghiară, o organizaţie pân’la urmă obscură, beneficiază de o mediatizare cum n-a visat vreodată.

Allgemeine Deutsche Zeiung: Prelaţii la verificare. În urma verdictului CNSAS, conform căruia mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, şi academicianul Constanin Bălăceanu Stolnici au făcut poliţie politică, urmează noi audieri. Iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei îl consideră responsabil pentru toate relele pe Mircea Dinescu, membru al CNSAS.

Limba română – limbă străină. La consultările privind noile legi ale învăţământului, majoritatea cadrelor didactice s-a pronunţat împotriva predării limbii române ca limbă străină în şcolile maghiare – aflăm din Háromszék.

Erdélyi Riport publică un interviu cu profesorul universitar Balazs Lajos, care a elaborat o programă specială pentru predarea limbii române. În preambul, el arată: în zonele locuite de maghiari, şcoala este singurul loc în care copiii aud limba română. Iar experienţa arată că nu o însuşesc la nivelul dorit. Este deci clar: metoda predării este defectuoasă.

UDMR are o femeie în parlament ! În urma numirii senatorului Puskás Bálint în Curtea Constituţională, locul său va fi ocupat Szabó Ilona. În Krónika putem citi un interviu cu singura femeie-parlamentar al UDMR. Care-şi propune să nu facă caz de condiţia ei de femeie. De singura femeie.
XS
SM
MD
LG