Linkuri accesibilitate

Un nou scandal cu tăbliţe - Judit Ferecz


Termenul fixat de UDMR şi susţinătorii lui Tőkés pentru a ajunge la o înţelegere privind unificarea listelor electorale pentru alegerile europarlamentare a expirat. Iar la înţelegere nu s-a ajuns – remarcă Krónika. Nu-i bai: s-a fixat un nou termen. În loc de august, septembrie – dă de ştire Népújság.

Markó-Tőkés: s-a ajuns la ascuţirea pipelor de pace – titrează Transindex. După discuţii consecutive, cei doi s-au înţeles în proporţie de 95 la sută. Au mai rămas mici amănunte de clarificat. Cum ar fi: cine împarte banii ?

Şi tot în Transindex, tot pe marginea luptei şi discuţiilor dintre liderul UDMR, Markó Béla şi episcopul reformat Tőkés László: Biserica Reformată se comportă exact ca un partid politic – afirmaţie făcută de un preot reformat, nemulţumit de angajarea în disputele politice.

Un nou scandal cu tăbliţe în judeţul Covasna. La iniţiativa Consiliului Judeţean Covasna s-a expus un panou cu inscripţia „Ţinutul Secuiesc” în apropiere de oraşul Sfântu Gheorghe. Spiritele s-au încins numaidecât, iar panoul a fost demontat pentru că nu respecta distanţa şi poziţia prevăzute în autorizaţia eliberată de Societatea de Drumuri Naţionale. Ştiind că astfel de tăbliţe stârnesc mereu controverse, de ce totuşi nu s-au respectat toate formalităţile ? Reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna sunt chiar atât de incompetenţi sau se joacă de-a provocarea gratuită ? – se întrebă Krónika.

Editorialistul săptămânalului Erdélyi Riport remarcă: din nou, o tăbliţă provoacă discuţii la nivel ministerial şi parlamentar. Doar preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu tac mâlc. Deocamdată.

Barbarie ! – acuză liderul UDMR, Markó Béla, citat de Szabadság. De ce alte panouri, care delimitează regiuni ca Ţara Bârsei sau Ţara Haţegului nu deranjează pe nimeni ?

Discriminare ! – acuză subprefectul de Covasna, citat de Háromszék. În opinia sa, denumirea de „Ţinutul Secuiesc” îi discriminează pe românii care trăiesc în această zonă.

În Allgemeine Deutsche Zeitung, povestea de succes a Liceului Brukenthal din Sibiu. Spiritul liceului cu predare în limba germană este viu, în instituţie învaţă peste 800 de elevi – se mândreşte directorul. Apoi admite: nu toţi elevii vorbesc limba germană la nivel superior. Şi mai rău: unii profesori ai liceului nu cunosc deloc limba de predare.

Csíki Hírlap publică un interviu cu istoricul Amadéfalvi Olti Ágoston, membru în Comisia Tismăneanu pentru analiza dictaturii comuniste. Cercetătorul acuză lipsa de promptitudine a instituţiilor care deţin arhive, printre care se numără şi CNSAS. În rest, el spune că opinia publică manifestă interes exagerat pentru turnători. Pe când informaţiile erau culese cu scop precis: intimidarea sau chiar eliminarea celor care erau consideraţi duşmani ai sistemului. El demontează şi mitul turnătorului inofensiv, care - deşi informator “oficial” al Securiţăţii – furniza exclusiv date neincriminatorii. Istoricul admite că au existat şi astfel de cazuri. Dar puţine. Securitatea îşi verifica în permanenţă colaboratorii. Şi îi ţinea pe cei mai eficienţi.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG