Linkuri accesibilitate

Periplu prezidenţial în Secuime - Judit Ferencz


Preşedintele Băsescu face o vizită în judeţul Covasna şi ajunge la concluzia că în zonele locuite de maghiari limba română ar trebui predată ca limbă străină. Profesorii locali, care se străduiesc de ani de zile să modifice programa şcolară, nuanţează: hai, să nu-i zicem „limbă străină”, ci „altă limbă decât cea maternă”.

Tot în Covasna, tot Băsescu, indignat: n-a mai văzut drumuri la fel de proaste. Prefectul de Covasna nuanţează şi el: da, sunt proaste, dar nu cele mai proaste.

Iar editorialistul cotidianului Krónika, încrezător: poate-poate, după vizita preşedintelui se vor găsi soluţii pentru cele două probleme.

Tot în contextul repetatelor vizite prezidenţiale în Secuime, Allgemeine Deutsche Zeitung remarcă: Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii Uniunii Civice Maghiare, formaţiune care l-a susţinut la referendumul din mai.

Program variat - mai un sejur la fosta reşedinţă a lui Ceuşescu, mai un Kurtos kalacs consumat la vedere sau un suvenir cumpărat direct din piaţă. Şi să nu uităm de declaraţii şi promisiuni. De fapt, o singură promisiune a preşedintelui, care s-a angajat să înveţe pân’ la anu’ câteva cuvinte în limba maghiară. Pe scurt, multă demagogie şi nimic mai mult – rezumând un comentariu din Erdélyi Riport.

Un posibil rezultat al vizitei în Secuime: conştientizând problemele economice ale regiunii, Băsescu ar putea accepta un dialog despre politica regională. Fireşte, într-o abordare strict economică.

Népújság relatează despre iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc, stimulat de vizitele preşedintelui. Ei bine, liderii formaţiunii vor în audienţă la Băsescu. Ca să discute serios despre autonomia Ţinutului Secuiesc.

Háromszék: prea mult accentuează Băsescu caracterul neoficial al vizitelor în Harghita şi Covasna ! Ce s-a întâmplat de pân’ la urmă ? Preşedintele s-a întâlnit cu lideri locali, zâmbind diplomatic ori de câte ori veni vorba de subiecte delicate. Una peste alta: vizitele, întâlnirile şi declaraţiile neoficiale nu merită prea multă atenţie.

Transindex face o analiză a întâlnirii Markó-Tőkés. Întâlnire ce s-a încheiat fără vreun rezultat. Adică cei doi au convenit să se mai întâlnească de câteva ori să-şi apropie punctele de vedere. Dar unde s-au împotmolit discuţiile ? La capitolul „Autonomie” ? Nu… La capitolul „Îndeplinirea promisiunilor făcute” ? Nu.

Ci la capitolul „Cine administrează banii?”. Oamenii lui Tőkés vor să aibă un cuvânt de spus la împărţirea fondurilor bugetare destinate maghiarilor. Iar oamenii lui Markó se împotrivesc. Pledând cu toţii pentru atragerea societăţii civile în administrarea resurselor.

După cum rezumă preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, într-un interviu publicat în Erdélyi Riport: există organizaţii civile apropiate de UDMR şi există altele, apropiate de Tőkés. Iar atunci ce rost mai are să vorbim despre depolitizarea repartizării de fonduri ?

Şi o problemă semnalată de Hargita Népe: în urma aplicării noilor planuri de urbanizare, au cam dispărut bătătoarele din faţa blocurilor. Ştiţi, acele bare metalice pe care se întindeau covoarele pentru a fi bătute şi curăţate cu oţet. Acele bare metalice care pe-nserate foloseau drept bănci pentru locatarii adunaţi la o şuetă şi un pumn de seminţe prăjite.
XS
SM
MD
LG