Linkuri accesibilitate

Fosfor galben, canicule paralele, bere la PET - Judit Ferencz


Krónika compară accidentul feroviar produs în Ucraina cu catastrofa de la Cernobîl. Fireşte, nu este vorba despre efecte şi pericole. Ci despre atitudinea liderilor de la Kiev. Care, iată, nici acum nu se grăbesc să ofere informaţii.

Penuria de vară – criticată de comentatorul cotidianului Szabadság. Este vorba despre penuria de subiecte de presă. Ce se-ntâmplă într-o zi de marţi, când canicula nu ucide, urşii din Carpaţi nu-şi consumă porţia de turişti străini, nu se prăbuşeşte nici un MIG, adică nimic-nimic ? Păi se abate asupra noastră – ei, nu chiar un nor de fosfor incandescent, ci doar o ştire, cum că norul nu vine, nu vine încă. Mai avem 36 de ore liniştite. După care… după care s-o întâmpla ceva.

Ministrul mediului, Korodi Attila, n-a reuşit să-l contacteze pe omologul său ucrainean. Motiv pentru care s-a consultat cu omologul său ungar. Hargita Népe speculează: cum a decurs oare convorbirea celor doi ? Păi, Korodi l-a sunat pe ministrul ungar, care tocmai se bălăcea în Balaton. Şi i-a zis: „Auzi, tu, Gabi, sunt eu, Attila, ştii tu, ministrul român. Ajunge norul ăla de fosfor pe la voi ? Cum, care nor ? Zici că cerul e senin ? Bine, bine…”

Şi tot Hargita Népe, tot în contextul accidentului feroviar, îl citează pe scriitorul Rejtő Jenő: „Oaspeţii Hotelului Grand au luat act calmi de instituirea carantinei în urma izbucnirii epidemiei de pestă bubonică. Însă la ştirea că autorităţile ţin situaţia sub control au intrat cu toţii în panică”.

Caniculă în ţară şi în alte ţări. Editorialistul Szűcs László compară canicule paralele (şi vecine) în Erdélyi Riport. Şi canicula autohtonă iese învingătoare: este canicula gestionată la cel mai înalt nivel. Doar preşedintele Băsescu a omis să supravegheze personal distribuirea apei în centrele aglomerate. Dar timpul nu-i pierdut. Poate mâine seară, în prime-time.

Şi tot în Erdélyi Riport, un interviu cu liderul UDMR, Markó Béla. Care zice că se simte mai liber de când a demisionat din funcţia de vicepremier: se poate plimba de unul singur, fără bodyguard.

În altă ordine de idei, Markó Béla iar nu s-a întâlnit cu Tőkés László. Ei nu s-au întâlnit la Universitatea de vară de la Balvanyos. Care, altminteri, s-a desfăşurat în ordine, conform scenariului nemodificat de 18 ani. Adică a venit fostul premier al Ungariei, Orbán Viktor, care a spus că el şi doar el poate salva naţiunea maghiară. Politicienii în pantaloni scurţi, au fost şi ei prezenţi, chiar dacă nu în număr impresionant. S-a vorbit despre autonomie, universitate cu predare în limba maghiară şi despre alte chestii. Preoţi şi politicieni au îndemnat la spor demografic. Nu de alta, dar, cine ştie, poate odată şi odată se va realiza autonomia secuiască. Or, o autonomie trebuie populată – zice-se.

S-au semnalat vechile probleme cu duşurile şi cu politicienii care lansează idei îndrăzneţe, după care cad pe gânduri: cum să retracteze, odată reîntorşi în civilizaţie, respectiv la Bucureşti, la Budapesta sau la Odorheiu-Secuiesc ? - relatări din Transindex şi Krónika.

Prejudecăţi sau realitate ? - se întreabă un student austriac în Allgemeine Deutsche Zeitung. El scrie un reportaj despre căminul universitar internaţional din Cluj. Din care aflăm ce înseamnă „ora României” în jargonul studenţilor străini. Ei bine, înseamnă „întârziere de cel puţin o oră”.

Mai aflăm că studenţii portughezi şi spanioli adoră siesta, în orice moment al zilei. Singurul american din campus este în perpetuă căutare de fast-food-uri. Nemţii cumpără baxuri de bere la PET, admiţând că berea la plastic este mai proastă decât berea la sticlă. Dar şi mai ieftină. Iar studenţii germani economisesc bani. Pentru a cumpăra bere la sticlă în cele din urmă.

Italienii ocupă bucătăria căminului şi gătesc paste. Francezii caută cafenele şi stau câte o oră sub duş. Austriecii sunt conservatori. Dar şi corecţi. Drept care autorul articolului menţionează la sfârşit: cele relatate sunt simple impresii din care nu se pot trage concluzii referitoare la popoarele lumii.
XS
SM
MD
LG