Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (FACE) care limitează desfăşurarea armamentului greu pe continentul european. Potrivit unei declaraţii a Kremlinului, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sîmbătă decretul prin care suspendă angajamentele Moscovei în cadrul Tratatului. Ministerul rus de Externe a anunţat că decizia este o reacţie la avansarea NATO spre est şi “noile ameninţări la adresa Rusiei” pe care le-ar reprezenta Alianţa Nord Atlantică.

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai a declarat că decizia Rusiei este “un pas înapoi”. Appathurai a spus că tratatul FACE este o piatră de temelie a stabilităţii şi securităţii din Europa. Rusia a criticat mereu ţările din NATO că nu ratifică versiunea adaptată a tratatului FACE, din 1999. Ţările occidentale au condiţionat ratificarea lui de retragerea trupelor ruseşti din Moldova şi Georgia.

Fostul diplomat moldovean, Iulian Fruntaşu care s-a ocupat de dosarul Tratatului FACE la ministrul moldovean de Externe, este de părere că pasul făcut azi de Moscova va avea efecte asupra Republicii Moldova:

“Politic vorbind, este un semn care ar trebui să îngrijoreze aurorităţile moldovene. Este un semnal că Federaţia Rusă intenţionează să-şi menţină trupele în stânga Nistrului în pofida faptului că şi-a retras armamentul greu – tancurile şi tunurile de calibru mare. Potenţialul militar al ruşilor din stânga Nistrului reprezintă un factor foarte serios de destabilizare în regiune”.
XS
SM
MD
LG