Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a propus preşedintelui Statelor Unite George Bush mai multe alternative pentru intenţiile sale de construire a unui sistem antirachetă, sistem vehement criticat de Rusia. Putin a spus, dupa intilnirea cu Bush, că a propus includerea mai multor tari europene in sistemul american antirachetă prin implicarea Consiliului Rusia-NATO.

“Dacă e nevoie, suntem pregătiţi să includem în acest proiect nu doar radarul din localitatea Gabala pe care îl arendăm de la azeri. Dacă va fi necesar, noi suntem pregătiţi să-l modernizăm, şi dacă nu va fi suficient, noi am fi gata să construim o staţie de avertizare rapidă în sudul Rusiei” Presedintele Bush a afirmat că propunerea lui Vladimir Putin este "o mişcare strategică îndrăzneaţă care merită să fie examinată cu atentie". Referindu-se la planul nuclear al Iranului, Vladimir Putin s-a arătat satisfăcut de conlucrarea în cadrul Consiliului de Securitate al ONU: “Până acum, noi am reuşit să cooperăm asupra planului nuclear al Iranului, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, şi sper că eforturile în acest sens vor continua. Nu mă îndoiesc de aceasta. Am observat recent semnale din partea Iranului, în privinţa cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Eebergie Atomică. Responsabilul de e securitate al Uniunii Europene, Javier Solana, joacă un rol foarte activ în dialogul cu Iranul. Cred că aceasta va contribui substanţial la soluţionarea problemei ”

Preşedintele Bush s-a aratat in continuare optimist in ceea ce priveste evolutia relatiilor dintre Washington si Moscova : “De-a lungul timpului în relaţiile noastre au existat momente când nu eram de acord cu anumite chestiuni şi au fost timpuri când viziunile noastre coincideau. Ştiu că Vladimir Putin este consecvent, transparent, onest şi cu el este uşor să discuţi despre oportunităţile şi problemele pe care le avem. ”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris discutiile Bush –Putin drept “ foarte prietenoase” si ca relatiile bilaterale dintre cele doua tari nu trebuie sa fie afectate de viitoarele alegeri prezidentiale din ambele tari.
XS
SM
MD
LG