Linkuri accesibilitate

Staţia de umplere cu substanţe punătoare în mişcare - Judit Ferencz


Băsescu încercă să scape cu orice preţ de Tăriceanu – constată Allgemeine Deutsche Zeitung.

Una, două, trei moţiuni de cenzură care se-ntrec în semnături şi orgolii. Pe cea a PD-ului n-o votează pesediştii, pe cea a PSD-ului, ei bine, rămâne de văzut. UDMR oricum nu votează nici o moţiune de cenzură. Motivul e simplu. Se află la guvernare. Mai mult, face parte dintr-o coaliţie guvernamentală funcţională care se bucură de susţinere parlamentară – o declaraţie senină a deputatului UDMR, Kelemen Hunor, redată de Népújság.

Krónika enumără variantele posibile de (mez)alianţe. O variantă ar fi refacerea Alianţei D.A. cu PNL, PD şi PLD, dar fără Tărcieanu. Între timp, se reface cu sârg o altă alianţă, Convenţia Democrată, cu PNL, Acţiunea Populară şi PNŢCD.

Cine cu cine cu NU formează guvern ? - întreabă Új Magyar Szó. Păi, liberalii cu democraţii, democraţii cu PSD, pesediştii cu liberalii. UDMR nici nu se mai numără printre cei refuzaţi. Cu atât mai puţin printre cei curtaţi. Ceea ce se-ntâmplă pe scena politică nu pare să ne conducă spre alegeri anticipate. Mai degrabă, spre amânarea alegerilor parlamentare din 2008 – opinează comentatorul cotidianului Szabadság.

După eşecul campaniei anti-Băsescu, UDMR se pregăteşte de reflecţii. Sau aşa ceva. Erdélyi Riport a întrebat câţiva politicieni ai formaţiunii despre posibilele căi de revenire la buna comunicare cu electoratul. Deputatul Tamás Sándor consideră că liderii Uniunii ar trebui să se adreseze cetăţenilor în mod direct, şi nu prin comunicate. Iar parlamentarul Lakatos Péter vede posibilitatea apropierii de electorat prin dezvoltarea unei reţele de posturi de radio.

Editorialistul cotidianului Háromszék analizează la modul cel mai rece posibil metodele prin care unele organe de presă aflate în proprietatea politicienilor UDMR îşi fac publicitate. Ziarul „Székely Hírmondó”, de exemplu, le propune primarilor de comune un târg cinstit: să plătească o rentă, cotizaţie, taxă sau ce-o fi de 100 de euro lunar publicaţiei. În schimb, vor putea citi pe paginile ziarului reportaje pozitive despre localităţile lor. Alt ziar, al cărui acţionar majoritar este senatorul Verestóy Attila le cere administraţiilor locale să facă abonamente anuale pentru cel puţin 50 de exemplare, oferindu-le spaţiu publicitar în valoarea unui abonament.

Model? – se întreabă Nyugati Jelen, cam ironic, ce-i drept. Asta în urma declaraţiei preşedintelui Băsescu în faţa conferinţei OSCE. România este un model în privinţa luptei împotriva discriminării şi în privinţa protecţiei minorităţilor. Nu ca alte ţări, precum Serbia, Ucraina sau Ungaria – declaraţia preşedintelui Băsescu a fost comentată pe larg de multe publicaţii din străinătate. Doar în ţară, parcă a rămas cvasi-neobservată.

Új Magyar Szó mai adaugă maliţios la relatarea despre conferinţa OSCE: ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a fost nevoit s-o mai dreagă puţin. Explicându-le celor 600 de invitaţi că preşedintele nu, el nu s-a referit aşa, în general la situaţia minorităţilor, ci vorbea de fapt despre nerezolvarea reprezentării parlamentare.

Iar din Népújság aflăm că Liga Pro Europa a refuzat să participe la conferinţa OSCE privind lupta împotriva discriminării. Amintindu-i preşedintelui Băsescu că de la „ţigancă împuţită” la combaterea discriminării e cale lungă, imposibil de străbătut în doar trei săptămâni.

Háromszék relatează despre o mare cucerire a maghiarilor din România: posibilitatea de a susţine examenul pentru permis auto în limba maghiară, pe baza Codului Rutier proaspăt tradus. Doar că: dacă până acum maghiarilor le-a fost dificil să înţeleagă Codul Rutier, acum le este de-a dreptul imposibil. Traducerea este cam poliţienească – acesta fiind un eufemism din articol. Cine şi-ar da seama la prima lectură că „staţia de umplere cu substanţe punătoare în mişcare” este o benzinărie ?
XS
SM
MD
LG