Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Pentru alegerile locale generale care au loc in R. Moldova au fost deschise 1934 de sectii de votare. Pina la ora 12 au votat mai mult de 7% din alegatorii inscrisi pe liste. Potrivit Comisiei Electorale Centrale in raionul Rezina au votat deja 27% din alegatori.

Nu s-au semnalat deocamdata incidente majore, cu exceptia satului Corjova, raionul Dubasari, unde 30 de militieni transnistreni nu permit alegatorilor sa acceada in incinta sectiei de votare. Ieri militia transnistreana a ocupat Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Corjova, unde se afla sectia, declarind ca satul este parte a regiunii secesioniste.

Potrivit relatarilor, Comisia Unificata de Control urma sa se intruneasca intr-o sedinta extraordinara la ora 12, pentru a incerca sa negocieze reluarea votarii. Negocierile cu partea transnistreana pentru retragerea militiei din satul aflat sub jurisdictia Chisinaului au inceput in dimineata zilei de astazi si continua, fara succes deocamdata. Cetatenii vor alege astazi primarii si consilierii in consiliile raionale, orasenesti, si satesti pentru un mandat de patru ani. In total vor fi desemnati prin vot peste 900 de primari si peste 12 mii de consilieri locali. Alegerile vor fi monitorizate de aproape 1900 de observatori nationali si internationali. Cei mai multi alegatori - 570 de mii - sint asteptati la alegerile din municipiul Chisinau, unde exista 285 de sectii de votare. Peste 100 de mii de alegatori sint inscrisi pe liste in municipiul Balti, dupa care urmeaza raioanele Orhei, Cahul si Hincesti, cu cite circa 80 de mii de persoane. Potrivit Comisiei Electorale Centrale aproape 300 de mii de cetateni cu drept de vot, sau 11 procente din total, se afla temporar in strainatate.

In raza municipiului Chisinau un grup de organizatii neguvernamentale vor desfasura un sondaj de opinie la iesirea din sectiile de votare, de tip "exit poll". Rezultatele sondajului vor fi anuntate la scurt timp dupa inchiderea urnelor la ora 21. Cetatenii participa benevol la acest sondaj, iar operatorii pastreaza secretul pana la inchiderea sectiilor de vot.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG