Linkuri accesibilitate

Referendumul o chestiune pur politică sau o complexă problemă identitară? - Judit Ferencz


Allgemeine Deutche Zeitung anunţă: DNA cercetează mai mulţi politicieni ai UDMR. Liderul formaţiunii, Markó Béla, citat de Transindex, comentează: tot mereu, marii perdanţi ai crizelor politice din România sunt maghiarii, iar cercetarea politicienilor UDMR, tocmai acum, în plină campanie, este revoltătoare. Totuşi, de ce maghiarii ar trebui să considere orice scandal în care sunt implicaţi politicieni ai UDMR o ofensă adusă întregii comunităţi ? – se întreabă Krónika.

La sfârşit de campanie tot Krónika îşi invită cititorii la reflecţii. După o campanie cu adevărat murdară, votanţii pot medita: referendumul este o chestiune pur politică sau o complexă problemă identitară ? Electoratul maghiar mai are o dilemă: să voteze pentru un preşedinte susţinut de un partid care i-a asimilat pe vechii PUNR-işti sau să sprijine coaliţia anti-Băsescu din care face parte şi PRM ?

Pe ultima sută de metri, UDMR formulează 21 de argumente împotriva lui Băsescu. Printre care: boicotarea Legii minorităţilor, a autostrăzii din nordul Transilvaniei, a descentralizării. Şi un ultim argument forte: „manifestările lui Băsescu nu sunt demne de un şef de stat din Uniunea Europeană”.

Din nou, elita intelectuală din România îşi ignoră principala menire, cea a gândirii critice, aliniindu-se frumos în spatele lui Băsescu cu o naivitate de-a dreptul infantilă – consideră comentatorul cotidianului Szabadság. Cât despre referendum, el arată: în afară de a spune DA sau NU, electoratul mai are un mijloc de a-şi exprima părerea. Simplu: neprezentarea la urne.

Nyugati Jelen anticipează: Băsescu câştigă, chit că votăm sau nu. Iar victoria lui, în mod ciudat, stă şi în interesul unor grupări din coaliţia anti-Băsescu. De exemplu, în interesul grupului din Cluj al PSD. Care, după eşecul campaniei PSD pentru demiterea preşedintelui, va avea un nou atu împotriva liderului formaţiunii, Mircea Geoană.

Tot în contextul referendumului, Népújság comentează declaraţia deputatului Partidului Popular European, Markus Ferber, care avansează posibilitatea excluderii UDMR din familia popularilor europeni în urma poziţiei tranşante anti-Băsescu.

Nu doar ţara, ci şi Odorheiul se pregăteşte de vot. După dizolvarea consiliului local, alegerile parţiale din oraş au fost amânate de mai multe ori. Biroul electoral nu a validat lista cu semnături adunate de adversarul UDMR, Uniunea Civică Maghiară. UCM a contestat decizia la Curtea Constituţională şi la tribunalul judeţean. Sentinţa finală: formaţiunea nu poate participa la alegeri – relatează Háromszék.

Deşi, cine ştie. Citând surse liberale, Hargita Népe speculează: în schimbul sprijinului în campania pentru referendum, Traian Băsescu şi PD pot facilita înregistrarea rivalilor UDMR ca partid politic.

În final: cum evităm flecăreala, discuţiile şi disputele ce lasă loc interpretărilor ? E la mintea oricărui politician: no comment – iată declaraţia succintă, redată de portalul Erdely.ma, a deputatului Kelemen Hunor, întrebat cum au fost împărţite fondurile bugetare destinate presei maghiare de fundaţia în fruntea căreia se află chiar el.
XS
SM
MD
LG