Linkuri accesibilitate

Majoritatea simplă şi Circul de stat - Judit Ferencz


Deciziile Curţii Constituţionale nu se comentează – Transidex în citează pe Traian Băsescu în deruta creată după ce Curtea s-a pronunţat în favoarea modificării Legii referendumului care acum permite luarea deciziilor cu majoritatea simplă a celor care se prezintă la vot. Ceea ce nu este clar: se aplică această măsură şi la referendumul privind suspendarea preşedintelui ? Regulile nu se schimbă după ce jocul a început – susţin mai mulţi jurişti şi politicieni. Adică: legile nu se aplică retroactiv. Cum, retroactiv ? Pân’ la referendum mai sunt două săptămâni – spun alţii.

Editorialistul cotidianului Szabadság remarcă: chiar dacă se va aplica pe 19 mai, decizia Curţii Constituţionale nu-l defavorizează neapărat pe Băsescu. Mai mulţi dintre adversarii săi au făcut campanie nefăcând campanie. Acum ei trebuie să schimbe strategia mobilizându-şi simpatizanţii. Iar în ceea ce îi priveşte pe cetăţeni, ei trebuie să realizeze: neprezentarea la urne nu mai este o soluţie pentru exprimarea opţiunilor.

Dacă ar fi ştiut ce i se pregăteşte, Băsescu nu s-ar fi dus să-şi facă campanie prin ţările spre care migrează forţa de muncă din România cu drept de vot – consideră comentatorul cotidianului Új Magyar Szó.

Deşi, precum informează Allgemeine Deutsche Zeitung, turneul lui Băsescu a avut rezultate: cetăţenii români din Italia şi Spania au cerut suplimentarea numărului secţiilor de votare din aceste ţări.

Biroul Electoral Central se va muta de referendum la Circul de Stat, un loc tocmai bun de numărat buletine de vot. Să sperăm totuşi că iluzioniştii şi leii cu opţiuni electorale clare se vor ţine departe - moralizează Erdélyi Riport.

Deputatul UMDR Kelemen Hunor speculează în blogul său accesabil pe portalul Transindex: după referendum, Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Teama este desigur nedemnă de politicieni, de UDMR. Dar preşedintele se va răzbuna…

Portalul Hirkereso.ro publică un interviu cu un lider al Uniunii Civice Maghiare. Ce spune liderul local al UCM despre suspendare, referendum, campanie ? Că da, sigur, formaţiunea sa îl susţine pe Băsescu. Deşi toată zarva asta nu i se pare foarte importantă. Este total neinteresantă în privinţa autonomiei secuieşti.

Ziua Mondială a Presei, marcată de Szabadság printr-o discuţie cu sociologul Magyari Tivadar. Care spune: problema cu presa electronică din România este că nici nu se sinchiseşte să mimeze imparţialitatea.

Întrunirea membrilor Uniunii Revistelor Minoritare la Cluj, cu participarea lui Otto von Habsburg, politician, istoric şi moştenitor al tronului Ungariei, care constată cu părere de rău că nu mai aude la fel de bine ca acum o sută de ani. Apoi schiţează principala sarcină a Uniunii Europene: găsirea unor soluţii politice în interiorul unei structuri economice – în bref, o relatare din Transindex.

Nyugati Jelen semnalează o problemă tehnică dar nu neglijabilă a actului de justiţie din România: lipsa acută de martori. Cauza ? Pe de o parte, prea multe termene, deci prea multă alergătură, în orice proces. Pe de altă parte, intimidarea. Adesea, datele personale ale martorilor, inclusiv adresa lor, ajung să fie cunoscute de acuzaţi. Care bat la uşa lor şi-i ameninţă. Poliţiştii, procurorii şi avocaţii zic că nu ei, nu tagma lor, nu instituţia lor se face vinovată…

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG