Linkuri accesibilitate

Noi tulburări la Tallinn în urma mutării din centrul oraşului a monumentului soldatului sovietic


Ministerul rus de externe a anuntat ca printre persoanele decedate la Tallinn, in urma violentelor din ultimele 2 zile, s-ar afla si un rus. Politia anunta ca aproximativ 70 de persoane au fost ranite noaptea trecuta in noi ciocniri violente legate de decizia guvernului eston de a muta un monument al Armatei Rosii din centrul orasului.

A fost a doua noapte de tulburari la Tallinn si ele sint considerate a fi cele mai grave de la Revolutia rusa incoace. Peste 2000 de persoane au spart magazine, au vandalizat locuinte si cladiri din centrul istoric al capitalei estone.

Ciocnirile au inceput joi dimineata, cind autoritatile au incercuit cu un gard monumentul Armatei Rosii inainte sa fie mutat la cererea guvernului. Nationalistii estoni il percep ca un monument al ocupatiei sovietice a tarii lor.

Oficialitati estone au anuntat ca joi noaptea o persoana a fost omorita in bataie, dar nu este inca limpede daca este aceeasi persoana despre care vorbeste ministerul rus de externe. Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov a amenintat ca Rusia va intreprinde masuri ferme ca raspuns la actiunile autoritatilor de la Tallinn. Rusia si-a rechemat ambasadorul din Estonia la consultari.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG