Linkuri accesibilitate

Abia la sfârşit vom putea evalua sezonul - Judit Ferencz


Băsescu anunţă (sau promite ?) demisie în cinci minute, în caz că parlamentarii votează pentru suspendarea sa din funcţia de preşedinte – informează Allgemeine Deutsche Zeitung.

Transindex relatează despre orele de după votul nefavorabil. Orele în care susţinătorii lui Băsescu s-au adunat în mitinguri spontane şi l-au aşteptat şi l-au aşteptat şi l-au aşteptat. Scandând, la Cluj de exemplu: „Băsescu preşedinte !” şi „Jos cu taxa de înregistrare a autovehiculelor!”.

Dar ce va face Văcăroiu odată ajuns la Cotroceni după demisia sau suspendarea preşedintelui ţării ? El ar putea, de exemplu, să numească un nou şef în fruntea Serviciului de Informaţii Externe. Sau, în calitatea sa de lider al Consiliului Suprem de Apărare, ar putea ordona retragerea imediată a trupelor din Irak - speculează Új Magyar Szó.

Eppur si muove – titrează acelaşi cotidian. Referindu-se la democraţia din România. Care, iată, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă, funcţionează. Cât despre Băsescu, editorialistul ziarului remarcă cu tact: „cine seamănă vânt culege furtună”.

Szabadság citează un parlamentar UDMR pro-Băsescu. Senatorul Eckstein-Kovács Péter admite că „preşedintele nu-i un înger”. Dar, mai adaugă el, potrivit sondajelor, preşedintele are susţinere de peste 40 % în rândul electoratului. Iar parlamentul care l-a suspendat „se bucură” de încrederea a doar 14 % din populaţie.

Háromszék: „Premierul Tărcieanu cere demisia lui Băsescu, invocând moralitatea”. De parcă el la rându-i nu ar fi renunţat la o demisie anunţată... Şi tot Háromszék îl citează pe liderul UDMR, Markó Béla. Care spune: „ceea ce se întâmplă nu-i de bine. Deloc nu-i de bine”.

În altă ordine de idei, portalul Erdely.ma informează: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării incriminează Ministerul Educaţiei. Şi asta pentru că a întârziat o lună şi jumătate cu traducerea în limba maghiară a subiectelor de bacalaureat, defavorizându-i astfel pe elevii maghiari.

Din Népújság aflăm că situaţia învăţământului superior de limbă maghiară din România ar putea fi discutat în sesiunea din iulie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Mai mult, un reprezentant al Ungariei propune numirea unui raportor care să se ocupe de acest subiect.

Uniunea pentru Ţinutul Secuiesc, o asociaţie de administraţii locale, neînregistrată deocamdată, trece la acţiune. Hai să facem abstracţie de faptul că, juridic, nu existăm! - exclamă liderul uniunii. În prim pas, s-au proiectat tăbliţe de identificare pentru căruţele din localităţile care au aderat la organizaţie. Tăbliţele sunt bilingve şi conţin simboluri specific secuieşti.

Csíki Hírlap publică un interviu cu un cioban. Care se plânge de condiţii, restricţii şi de imprevizibilitatea vremii. Mai apoi conchide: „Abia la sfârşit vom putea evalua sezonul”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG