Linkuri accesibilitate

Resurecţii simultane - Judit Ferencz


Învieri paralele - titrează Népújság în prima sa ediţie de după Paşti. Este vorba despre învierea unei cvasi stabilităţi politice şi despre faptul că PSD a renăscut din cenuşă, adică din opoziţie, redevenind un factor al Puterii.

Iepuraşul ne-a adus un guvern – constată comentatorul săptămânalului Heti Új Szó. Un guvern cu patru miniştrii maghiari. În opinia unora, mult prea mulţi. În opinia altora, mult prea puţini. Oricum, huiduiţi. Dar nu contează, că ei s-au obişnuit cu huiduielile partenerilor şi adversarilor din totdeauna.

De Paşti, preşedintele Băsescu s-a deplasat la Sibiu într-o vizită nici chiar personală dar nici strict oficială. După cum a spus-o chiar el, „cu scopul de avea parte de puţină linişte”. La biserica în care a intrat, Băsescu a reflectat pe tema iubirii faţă de semeni. Ajungând la concluzia că, dacă se vrea împăcat cu Dumnezeu şi cu sine, nu poate fi împăcat cu toată lumea – o relatare din Allgemeine Deutsche Zeitung.

Din Szabadság aflăm despre formarea unui nou guvern din umbră. Despre guvernul de opoziţie format de PSD nu se mai aud multe. Proaspătul partid de opoziţie, PD, are însă un guvern condus de preşedintele partidului, Emil Boc. Care i-a păstrat în funcţii pe foştii miniştri. Aşadar, Berceanu, Blaga, Hărdău continuă să deţină portofolii, din umbră. Doar ministrul justiţiei n-a fost încă nominalizat.

Şi tot Szabadság remarcă tensiunile din interiorul partidelor parlamentare. Conservatorii nu mai par încântaţi de acţiunile lui Dan Voiculescu, supranumit şi „unu-la-sută”, după susţinerea pe care formaţiunea sa o are în rândul electoratului. Liberalii au şi ei probleme: personalităţi cu mare vizibilitate, cum ar fi Crin Antonescu şi Norica Nicolai, nu au luat-o în nume de bine că nu le-au fost oferite funcţii în noul cabinet. Dar chiar şi în PD există voci, deocamdată timide, care se opun liniei impuse de Traian Băsescu, secondat de Emil Boc şi Elena Udrea.

Új Magyar Szó lansează ideea că preşedintele Băsescu s-ar putea bucura de ieşirea Partidului Democrat de la guvernare: în sfârşit, îi poate înfrunta pe guvernanţi fără ezitări. O mică piedică ar putea fi refuzul şefilor pedişti ale unor instituţii locale de a se lepăda de funcţii.

În Háromszék, o ingenioasă iniţiativă de a-i apropia pe politicienii din judeţul Covasa. Două organizaţii non-guvernamentale, una a tineretul maghiar, cealaltă a tinerilor români din judeţ, s-au gândit să facă curăţenie de primăvară. Drept care i-au invitat de deputaţii din judeţ să măture străzi. Nici unul nu a refuzat: aşa se face că în week-end parlamentari UDMR, PD şi PLD vor fi împreună, la coadă de mătură.

Népújság comentează o aniversare ce nu a avut loc. S-au împlinit o sută de ani de la izbucnirea răscoalei ţărăneşti din 1907, ultima răscoală ţărănească din Europa. Şi nimeni n-a marcat în vreun fel momentul. N-a ieşit la rampă nici măcar o ligă ţărănească care să solicite scuze publice din partea guvernului, armatei sau Israelului – remarcă editorialistul ziarului.

Hargita Népe relatează despre o încercare de a stabili un record probabil inedit. Charles Simonyi, informatician american de origine maghiară, se află în spaţiu, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Mai multe grupuri de radioamatori din Ungaria l-au contactat, dorind să recepţioneze cât mai multe mesaje spaţiale în limba maghiară. Colecţia va fi evaluată zilele următoare…
XS
SM
MD
LG