Linkuri accesibilitate

Eşecul depolitizării administraţiei publice - Judit Ferencz


Anul acesta, mai puţine reflecţii pascale în ajun de sărbători: politicul îşi face loc prin ziare.

Membrii noului guvern au depus jurământul la Cotroceni. Sfidând un frumos obicei, preşedintele Băsescu a omis să ciocnească un păhărel în cinstea lor – remarcă Új Magyar Szó. Şi tot în Új Magyar Szó, liderul UDMR, Markó Béla, fost şi actual vicepremier, analizează situaţia politică. „E greu cu un guvern minoritar” – concluzionează el. Cât despre latura practică, cea a trecerii proiectelor de lege în parlament, Markó Béla recunoaşte: „Vom înainta încet, din compromis în compromis”.

Allgemeine Deutsche Zeitung titrează: „Tăriceanu premier din bunăvoinţa PSD”. Liberalilor nu le-a fost uşor să scoată miniştri din mânecă – mai remarcă comentatorul cotidianului, după care îi ia rând pe rând la puricat. Supermaghiarul Markó rămâne pe poziţie, mai exact, înfipt în scaunul său. Vosganian, bietul de el, habar n-are ce-l aşteaptă la Finanţele comasate cu Comerţul. Expunerea unor relicve din anii ’90, cum ar fi Meleşcanu şi Traian Remeş, ei bine, nu pare o idee tocmai inspirată. Palidul Paul Păcuraru mai are şanse să se-mbujoreze în fruntea Ministerului Muncii. Şi tot aşa.

Szabadság reflectează pe subiectul depolitizării administraţiei publice. Care a eşuat – se mai precizează. După ce au incriminat ani la rând practicile PSD de recrutare, reprezentanţii Alianţei D.A. s-au pus pe treabă şi şi-au racolat primari şi consilieri fără ezitare. Iar fondurile, da, fondurile, se împart tot pe criterii politice.

Un exemplu grăitor al gradului de depolitizare a administraţiei, în judeţul Covasna: imediat după formarea noului guvern, organizaţia UDMR le-a solicitat directorilor de instituţii pedişti să demisioneze din funcţii – relatează Háromszék.

Din culise – sau de pe coridoarele Parlamentului – o mică glumă, prinsă din zbor de Transindex: Alianţa Dreptate şi Adevăr a murit. Trăiască Alianţa Dreptate şi Autonomie !

În ajun de sărbători şi virulente dispute politice, Nyugati Jelen publică o statistică sumbră: România ocupă locul III pe plan mondial în privinţa incidenţei îmbolnăvirilor de TBC. Cele mai multe cazuri se înregistrează în judeţul Hunedoara, unde trăiesc peste 10 % dintre cei 26.000 de bolnavi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii priveşte statisticile cu nedumerire: în ultimii ani s-au cheltuit miliarde pentru contracararea bolii. Medicii locali înţeleg mai bine: cel puţin în parte, bolnavii trebuie să suporte costurile tratamentului. Şi refuză să o facă.

În Szabadság alt exemplu de funcţionare a sistemului de asigurări de sănătate: insulina şi citostaticele, teoretic compensate, nu sunt de găsit. Hargita Népe citează un farmacist care spune că fondurile pentru reţetele compensate se epuizează în primele două zile ale lunii.

În final, apelul de Paşti al organizaţiilor de protecţie a animalelor, redat de Népújság: „Nu vă răsfăţaţi copiii cu iepuraşi adevăraţi !”
XS
SM
MD
LG