Linkuri accesibilitate

Constatarea decesului şi contestarea contestaţiilor - Judit Ferencz


Guvernul Floriilor - îşi intitulează Nyugati Jelen editorialul dedicat anunţului făcut de premier, privind formarea unui cabinet PNL-UDMR. Descompunere – rezumă sumbru Népújság evenimentele politice din ultima săptămână. După ce premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat moartea Alianţei D.A., comentatorul cotidianului a şi trecut la examinarea de constatare a decesului. Şi a observat primele semne clare de descompunere: preşedintele executiv al organizaţiei PD din Tg. Mureş, cunoscut şi mărinimos sponsor al formaţiunii, şi-a dat demisia din funcţie şi a părăsit partidul.

Premierul Tăriceanu are memoria cam scurtă: pare-se că nu-şi mai aduce aminte de sfârşitul ruşinos al guvernării CD, care a readus la putere PSD-ul în 2000. Căci ce face premierul apropiindu-se de social-democraţi ? Redă puterea „foştilor”, facilitând revenirea FSN în fruntea ţării – opinează Allgemeine Deutsche Zeitung.

Új Magyar Szó revine la un subiect vechi ca guvernările anterioare: autostrăzile din România. Mai exact, viitoarele autostrăzi din viitoarea Românie. De această dată, ziarul punctează nereguli la firma Bechtel, constructoare a autostrăzii Oradea-Braşov. Potrivit datelor publicate la Direcţia Forţei de Muncă din Cluj, firma Bechtel a angajat muncitori străini fără acte legale. Pe de altă parte, la bursa locurilor de muncă din Tg. Mureş, Bechtel a anunţat peste o mie de locuri vacante. După care a angajat trei persoane dintre cei peste 1.300 de interesaţi.

Háromszék revine la alt subiect odinioară fierbinte: Legea minorităţilor. Parlamentarul UDMR Márton Árpád, citat de publicaţie, declară cu un optimism neargumentat: după Paşti, proiectul de lege va fi reinclus pe ordinea de zi a parlamentului, iar procedura de adoptare va fi urgentată.

Polgári Élet publică noi episoade din saga alegerilor locale parţiale din Odorheiu Secuiesc. De mai bine de un an, consiliul local al municipiului a fost dizolvat. Data alegerilor a fost fixată de câteva ori, dar acestea nu au putut avea loc din cauza luptei dintre UDMR şi rivalul său local. Formaţiunile interpretează şi contestă Legea electorală, Biroul Electoral Central contestă contestaţiile. Adversarii UDMR contestă în instanţă contestarea contestaţiilor depuse de ei, iar UDMR, când se simte tare pe poziţie, mai intervine pentru adoptarea vreunei hotărâri de guvern privind data alegerilor din Odorheiu Secuiesc. Şi tot aşa.

Szabadság deplânge demisia purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Adriana Săftoiu. Săftoiu a creat un brand-Băsescu mult mai decent decât cel real. Plecarea sa, şi nu toată vâlva politică, ar trebui să-i dea de gândit lui Băsescu – consideră comentatorul cotidianului.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG