Linkuri accesibilitate

Un lider indispensabil, un pastor indignat, un turnător imaculat - Judit Ferencz


Markó Béla este de neînlocuit. Asta-i şi tragedia lui – putem citi într-un editorial al cotidianului Új Magyar Szó după congresul UDMR, desfăşurat în mare ordine şi încheiat cu succes şi cu realegerea lui Markó în fruntea Uniunii. Markó le este superior colegilor săi în discurs şi prestaţie, îşi continuă editorialistul ideea. Pericolul constă în dezvoltarea cultului personalităţii. Sau în aparenţa că acest cult s-ar dezvolta.

Congresul UDMR a fost unul deosebit de reuşit – constată Erdélyi Riport. Ziariştii au primit cafea, sandvişuri şi comunicate din belşug. Markó a fost reales cu peste nouăzeci la sută din voturi. Delegaţii nu prea s-au contrazis. „Jos cu clicile locale, trăiască clica centrală!” – vorba unuia dintre ei, dar nu la dezbateri, ci într-un moment de relaxare, la bufet.

Transindex publică jumat’ de interviu cu episcopul Tőkés László, candidat independent la alegerile europarlamentare. De fapt, Transindex publică doar întrebările pe care Tőkés le ignoră de săptămâni întregi. Iată deci câteva întrebări adresate episcopului-politician: „Aţi declarat recent că nu aveţi nevoie de program electoral: ce să însemne asta?” „Au parohii reformaţi obligaţia de a aduna semnături de susţinere pentru participarea dvs. la alegeri?” „De obicei, vă arătaţi profund indignat în comunicatele de presă pe care le emiteţi: sunteţi chiar atât de naiv sau este vorba de un tertip politicianist?”

Mona Muscă: un corb alb printre politicieni – astfel caracterizează Krónika gestul Monei Muscă de a-şi da demisia din toate funcţiile politice în urma sentinţei care pronunţă că a făcut poliţie politică. Mona Muscă este şi va rămâne pentru mult timp singura care a avut bunul-simţ să demisioneze din funcţiile pe care le deţinea. Într-un fel, e bine să fie aşa. Cine şi-ar dori să clacheze principalele instituţii ale statului doar pentru că foştii securişti care le conduc decid să se căiască? – comentează Krónika.

Nyugati Jelen publică doar o scurtă ştire despre retragerea Monei Muscă. O ştire ce se intitulează „A mai plecat un turnător”.

O nouă lege electorală în loc de referendum privind uninominalele – Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre consultările preşedintelui Traian Băsescu cu partidele parlamentare pe marginea schimbării sistemului electoral. Consultări în urma cărora reprezentantul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că preşedinte l-a asigurat că dreptul minorităţilor la reprezentare parlamentară nu va fi ştirbit de noua lege.

Un nou raport Har-Cov, în curs de elaborare? – se întreabă Népújság după ce Parchetul General a declanşat două anchete privind acţiunile autonomiste din Ţinutul Secuiesc, ca urmare a unor sesizări din partea Serviciului Român de Informaţii şi a senatorului PRM Gheorghe Funar. Cotidianul mai aminteşte de declaraţia făcută cu vreo două săptămâni în urmă de preşedintele Băsescu care a numit referendumul local privind autonomia „act neconstituţional”, adăugând că autorităţile vor interveni doar în momentul în care iniţiatorii vor încerca să se folosească de rezultatele obţinute la consultarea populaţiei.

Din Új Magyar Szó aflăm că preşedintele Ungariei, Sólyom László, va deschide festivităţile de comemorare a izbucnirii revoluţiei ungare din 1848 în România. El soseşte într-o vizită neoficială de trei zile, iar în dimineaţa zilei de 15 martie se va afla la Oradea. După care se-ntoarce la Budapesta să înmâneze nişte distincţii de stat.
XS
SM
MD
LG