Linkuri accesibilitate

Uninominalele: între evanghelizare şi anatemizare – Judit Ferencz


Aidoma unui apostol, preşedintele Băsescu va colinda ţara căutând prozeliţi pentru uninominale – prevesteşte Allgemeine Deustche Zeitung. Să te pronunţi pentru alegeri uninominale este de-a dreptul trendy. Înseamnă că susţii cauza cea dreaptă, adică un parlament curat şi controlabil, cu politicieni de încredere. Fireşte, uninominalele ascund şi unele primejdii. Mai cu seamă, pentru UDMR, care nu ar reuşi să trimită prea mulţi reprezentanţi în Parlament. Şi, cine ştie, poate acesta este scopul şi nedeclarat ai susţinătorilor ideii – speculează comentatorul cotidianului Nyugati Jelen.

Parlamentarii o fac de-o comisie de anchetă, iar Băsescu le dă lecţii guvernanţilor – aflăm din Transindex. El le explică membrilor cabinetului cam ce ar trebui să facă să echilibreze bilanţul comercial dintre China şi România, îi ceartă că nu le pot furniza partenerilor egipteni piese de schimb pentru tractoarele cumpărate. Şi se arată profund indignat că cele cca. 800.000 de cereri de acordare a cetăţeniei române, depuse de cetăţeni ai Republicii Moldova, nu au fost încă rezolvate. Trebuie găsită o soluţie pentru dubla cetăţenie - susţine preşedintele României.

Războiul semnăturilor se poartă acum între UDMR şi episcopul Tőkés László. Formaţiunea condusă de Markó Béla trebuie să adune 200.000 de semnături pentru participarea la alegerile pentru Parlamentul European, iar independentul Tőkés László are nevoie de 100.000 de semnături de susţinere. Pentru a le obţine, el este ajutat din plin de clericii protestanţi, care le cer discret enoriaşilor o iscălitură după slujba de duminică. Organizaţiile UDMR, care se ocupă de distribuirea fondurilor acordate de Budapesta şcolarilor maghiari din România, le cer la fel de discret beneficiarilor o semnătură în plus. Cele două tabere se acuză reciproc, dar stau bine la capitolul „semnături adunate” – amănunte în Háromszék.

UDMR se pregăteşte de congres, iar săptămânalul Erdélyi Riport dedică mai multe articole pregătirilor. Editorialistul revistei evocă vremuri mai glorioase, când invitaţii de onoare ai Congresului UDMR au fost premierul ungar Medgyessy Péter şi premierul român Adrian Năstase. Politicianul Uniunii, Székely Ervin, asigură că totul se va desfăşura conform planului. Actualul preşedinte, Markó Béla, n-a mai avut contracandidaţi din 1999. Nici de data asta nu va fi alt fel. Modificările din program nu vor aduce schimbări radicale. Ceea ce, în opinia sa, e de bine. Ce aşteaptă senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter de la congres ? Mult soare şi puţină căldură de martie.

Krónika publică un reportaj despre situaţia chiriaşilor din casele naţionalizate şi recăpătate între timp de proprietari. Se estimează că 13.000 de familii din România trebuie să părăsească locuinţele pe care le ocupă, iar autorităţile centrale şi cele locale nu se pot decide în atribuţiile cui intră rezolvarea situaţiei. Doar în Banat stau lucrurile ceva mai bine. Şvabii plecaţi în Germania nu prea şi-au bătut capul să-şi recapete casele. În Jimbolia, de pildă, există doar şapte locuinţe retrocedate în care mai stau chiriaşi.

În final, o ştire publicată de portalul A Hét: ministrul de interne, Vasile Blaga, a anunţat că într-o lună se va elabora un nou proiect privind legalizarea prostituţiei. Al treilea în ultimii şapte ani.
XS
SM
MD
LG