Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Într-un interviu acordat agenţiei Moldpres, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat Bucureştiul de intoleranţă faţă de "minoritatea etnică a moldovenilor" din România, compusă din 10 milioane de persoane. Interviul survine după ce joi o delegaţie compusă din membri ai "Comunităţii Moldovenilor din România" a făcut o vizită la Chişinău, unde a fost primită de şeful statului şi în Parlament. În interviu, Vladimir Voronin deplînge faptul că moldovenii nu se poate înregistra ca etnie, alături de alte minorităţi naţionale existente în România.

Cu aceeaşi ocazie, Vladimir Voronin şi-a exprimat regretul că „Moldova a fost cândva divizată, că majoritatea moldovenilor au rămas de partea cealaltă a Prutului” şi a criticat decizia recentă a Curţii române de Apel, care a declarat legitim războiul de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei de sub ocupaţia sovietică, achitându-l parţial pe mareşalul Ion Antonescu.

După convorbirile de joi cu preşedintele Voronin, reprezentanţii "Comunităţii Moldovenilor din România" au fost introduşi în Parlamentul Republicii Moldova de liderul comunist Victor Stepaniuc. Vice-preşedintele PPCD, deputatul Vlad Cubreacov a protestat faţă de modul în care a fost primită delegaţia de către oficialii Republicii Moldova, adresând o interpelare Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova şi preşedintelui Parlamentului. "În opinia mea, acest caz cu substrat politic este unul scandalos, întrucât sfidează uzanţele diplomatice şi normele de protocol şi ar putea afecta inutil bunele relaţii dintre Republica Moldova şi România”, se arată între altele în interpelare.
XS
SM
MD
LG