Linkuri accesibilitate

Între Kosovo şi Tirolul de sud, între portocală şi lămîie, între proporţionale şi uninominale, între bărbaţi şi femei - Judit Ferencz


Belgrad cât şi de Priştina, vorbeşte despre independenţa regiunii, fără a menţiona cuvântul „independenţă”. În ce fel ar putea crea planul precedent ? Nicidecum în sensul rezolvării altor conflicte interetnice în acelaşi fel. Doar admiţând că aceste conflicte nu ţin neapărat de treburile interne ale ţărilor în care ele se dezvoltă.

„Între Kosovo şi Tirolul de Sud” – este titlul unui comentariu apărut în Allgemeine Deutsche Zeitung pe marginea referendumul privind autonomia, organizat în Secuime. Presa şi autorităţile din Bucureşti condamnă, ironic sau cu înverşunare, după caz, iniţiativa din judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Se invocă mai mereu cazul-Kosovo şi destrămarea Iugoslaviei. De ce oare cei care comentează subiectul nu se gândesc niciodată la exemple pozitive, precum cel al Tirolului de Sud ? – se întreabă autorul.

Totul a început cu o portocală, aparent gustoasă: Băsescu şi Tăriceanu ţinându-se de mâini, radioşi, în sacouri portocalii … Vă mai amintiţi ? Nu ? Ce păcat… Totul sfârşeşte cu o lămâie. Acră rău de tot – o parabolă din Erdélyi Riport.

Opoziţia guvernează ţara ! – exclamă revelator Nyugati Jelen. Parlamentarii partidelor din opoziţie discută propuneri legislative şi-şi dau cu părerea despre cine ar trebui să ocupe diverse funcţii în executiv. Iar premierul Tăriceanu, altminteri foarte sensibil, pare să nu remarce că o remaniere guvernamentală trebuie decisă totuşi la nivelul cabinetului.

Népújság publică un comentariu despre „aventura uninominalelor”. Care, în opinia autorului, au o singură menire: sporirea puterilor prezidenţiale. Prin alegerea unui parlament slăbit, pestriţ, care nu este organizat pe principii ideologice.

Új Magyar Szó comentează apelul intelectualilor pentru Băsescu. Spunând că lansarea apelului în sine nu este un lucru neobişnuit. Doar că într-o democraţie adevărată rolul intelectualilor nu este acela de a sări în ajutorul unui politician sau al unei personalităţi, ci al instituţiilor.

În altă ordine de idei, Szabadság dă de ştire că liderul opoziţiei din Ungaria, fostul premier Orbán Viktor, susţine candidatura independentă a episcopului Tőkés László la alegerile pentru Parlamentul European. Preşedintele UDMR, Markó Béla, replică contrariat: probabil că politicianul de la Budapesta nu-şi dă seama în ce să bagă…

Portalul Transindex lansează un apel: Femei în UDMR ! Singura formaţiune politică fără femei în parlament: UDMR. Formaţiunea fără femei în conducere: UDMR. Formaţiunea fără femei în Cabinet: UDMR. Verdict: clasa politică maghiară din Ardeal este dominată de bărbaţi. Masculii au pus stăpânire şi pe prefecturi şi administraţii judeţene. Ce e de făcut ? Să se aplice discriminare pozitivă, să se prevadă includerea femeilor în structurile de conducere ?

Deocamdată doar redacţia Transindex s-a implicat cu adevărat: a creat un site de lobby cu un set propuneri pentru congresul UDMR.
XS
SM
MD
LG