Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Coreea de Nord a acceptat să închidă principalul reactor atomic şi alte instalaţii nucleare, în schimbul unor ajutoare economice, au anunţat participanţii la negocierile în şase asupra programului nuclear nord-corean. Potrivit înţelegerii la care s-a ajuns la Beijing, autorităţile nord-coreene vor închide reactorul de la Yongbyon în timp de 60 de zile şi vor primi în schimb, într-o primă etapă, 50 de mii de tone de petrol sau ajutoare economice echivalente.

Pe măsură ce Coreea de Nord va întreprinde alţi paşi pentru demontarea completă a instalaţiilor nucleare, va primi încă încă un milion de tone de petrol sau echivalentul în bani. Negociatorul şef din partea Chinei a declarat că Statele Unite vor începe procedura de ştergere a Coreei de Nord de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Înţelegerea a fost salutată de preşedintele american George Bush. Secretarul de stat american Condoleezza Rice a avertizat că demersul de a demonta programul nuclear nord-corean nu se opreşte aici. "Este numai un acord de implementare a unei înţelegeri mai cuprinzătoare şi nu reprezintă sfârşitul poveştii. Dar are avantajul esenţial că este un acord multilateral, care include China, Japonia, Coreea de Sud, Rusia şi Statele Unite”, a spus Rice.
XS
SM
MD
LG