Linkuri accesibilitate

Epitalamuri harghitene - Judit Ferencz


Organele de securitate din Ungaria ameninţă: grupuri extremiste pregătesc un atac de tip terorist asupra Parlamentului. „Mica isterie ungurească” – se intitulează editorialul pe care Krónika îl dedică spargerii repetate a cordonului din faţa Parlamentului Ungariei. Editorialistul explică: nici un muritor de rând nu mai înţelege ce anume se petrece la Budapesta. Preşedintele legislativului din Ungaria şi primarul Budapestei au însă o soluţie pentru terminarea scandalului – informează Népújság. Ei propun ca piaţa închisă şi totuşi invadată de protestatari să fie transformată în parc public, liniştit, cu leagăne şi bănci şi floricele.

Nu criza politică, ci criza morală este îngrijorătoare în România – susţine liderul UDMR, Markó Béla, citat de Transindex.

Nici nu mai este foarte clar ce rezultat ar avea un referendum pentru demiterea preşedintelui Băsescu – consideră comentatorul cotidianului Új Magyar Szó. Căci, remarcă el, Partidul Democrat mizează mereu pe popularitate. Dar într-o democraţie parlamentară nu intenţia de vot, ci numărul voturilor exprimate la alegeri contează cu adevărat.

UDMR şi-a schimbat sloganul ! Sigla cu „Împreună pentru autonomie” a dispărut de la sediul formaţiunii – observă A Hét. Şi a fost înlocuită cu alta, care îndeamnă: „Împreună pentru Europa”. Motivul ? Nicidecum renunţarea la vechile deziderate. Autonomia rămâne obiectiv important pentru UDMR. Dar candidatul independent la alegerile pentru Parlamentul European, episcopul Tőkés László, a inclus-o deja în discursul său electoral. Aşadar, UDMR a fost nevoit să găsească altceva. De pildă, Europa.

Judeţul Covasna se pregăteşte de referendum. Cetăţenii mai multor localităţi vor putea spune DA autonomiei. Iar fostul ministru de externe al Ungariei în primii ani după schimbarea de regim, Jeszenszky Géza, salută şi susţine iniţiativa – aflăm din Háromszék. Fireşte, referendumul pentru autonomie nu este oficial şi nu produce efecte. Totuşi, reprezentanţi ai partidului de opoziţie din Ungaria, FIDESZ, au anunţat că vor participa în calitate de observatori – adaugă Hargita Népe.

Allgemeine Deutsche Zeitung analizează recent adoptata Lege a cultelor şi ajunge la concluzia că actul normativ, deşi restrictiv pe ici pe colo, deşi contestat de spirite liberale, reprezintă un pas important către o direcţie bună.

Despre Legea cultelor scrie şi Új Magyar Szó. Şi face o descoperire: cultul mozaic a dispărut din România. Legea cultelor conţine şi o anexă cu toate cultele recunoscute în ţară. Printre care figurează şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, organizaţie reprezentată şi în parlament, dar nu şi cultul mozaic.

Ambasadorul Israelului în România protestează faţă de acordarea titlului de cetăţean de onoare al Timişoarei scriitorului Paul Goma. Ambasadorul a adresat o scrisoare de protest ministrului de interne şi primarului din Timişoara, argumentând că Paul Goma este autorul mai multor articole cu tentă antisemită – detalii în Nyugati Jelen.

Din Hargita Népe, o veste bună: pofta harghitenilor pentru căsătorie a crescut în mod vădit ! Şi nu neapărat a tinerilor. Pensionarii sunt aceia care stau la coadă în faţa primăriei. Spunând pe şleau: se căsătoresc de dragul celor 200 de euro, acordaţi prin lege însurăţeilor.
XS
SM
MD
LG