Linkuri accesibilitate

O situaţie tot mai albastră, o politică tot mai vulgară, o suspendare tot mai ipotetică - Judit Ferencz


UDMR se bucură de susţinere de nouăzeci la sută în rândul maghiarilor. În rândul maghiarilor cu preferinţe electorale clare – enunţul şi explicaţia din urmă, concluziile unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice, au apărut într-un comunicat al formaţiunii şi au fost preluate şi mai apoi interpretate de mai multe ziare. Întrebarea este: nouăzeci la sută din câte procente dintre maghiari, ale căror pondere oricum nu depăşeşte şapte la sută din totalul populaţiei, votează pentru UDMR? Szabadság şi Krónika ajung la rezultate diferite. Concluzia este însă una şi aceeaşi: UDMR riscă să nu atingă pragul electoral.

Deocamdată, UDMR se pregăteşte nu de alegeri generale, ci de alegeri pentru Parlamentul European. Liderii formaţiunii se aşteaptă la două locuri sigure, pentru ocuparea cărora propun doi miniştri UDMR – informează Új Magyar Szó. Dar adversarii UDMR se pregătesc de contraatac, desemnând, probabil, un candidat independent în persoana episcopului reformat Tőkés László. Care, în opinia lor, valorează cât zece liste întregi ale UDMR – aflăm din Transindex.

În Szabadság, liderul UDMR, Markó Béla, rezumă mişcările politice din ultima vreme: „tot evaluăm, iar situaţia se arată tot mai albastră”. Markó mai deplânge Legea minorităţilor, autonomia culturală etc. Problema nici nu mai e că au eşuat, ci că nu mai are cui să-i ceară socoteală.

O versiune soft a autonomiei culturale se va putea realiza la congresul UDMR din martie. Preşedintele executiv al formaţiunii, Takács Csaba, lansează ideea în Népújság: actualul for de coordonare al UDMR, numit Consiliu de Coordonare, ar putea fi reorganizat şi rebotezat Consiliul Naţional pentru Autonomia Culturală. Încercând să explice cam ce atribuţii ar putea căpăta noul organism, Takács dă un exemplu: dacă un primar UDMR are un loc vacant în organigramă, păi, la numirea în funcţie a noului, să zicem, director cultural, va trebui să ţină cont de recomandările Consiliului. Sigur, fără a sfida Instituţia Prefectului.

Cât despre Marea Politică, ea este vulgară – susţine analistul politic Bányai Péter, intervievat de Szabadság. Schimbul de replici dintre Cotroceni şi Palatul Victoria, declaraţiile şefilor de partide, jocul de-a suspendarea preşedintelui sunt triviale, dar nici pe de parte atât de grave pe cât am putea crede. Leul nu pierde teren, economia se consolidează. Semn că, pe plan internaţional, bileţelele şi isteriile interne nu sunt luate chiar în serios.

Ce şanse are iniţiativa de suspendare a preşedintelui Băsescu ? – se întreabă Új Magyar Szó. Matematic, toate şansele. Pentru a-l suspenda din funcţie pentru o lună sunt necesare doar voturile majorităţii parlamentarilor, adică 235 de voturi. Practic, şansele sunt nule. Sunt în joc prea multe orgolii. Ale celor din opoziţie şi ale celor de la putere. Şi oricum, arareori se adună la o şedinţă atât de mulţi parlamentari.

Ce oferă România Uniunii Europene? Un circ fără sfârşit, un spectacol de zile mari. Şi gubernarea prin bileţele: adresate preşedintelui, parlamentarilor, miniştrilor, primarilor sau directorilor de şcoli. Gubernarea prin bileţele: o invenţie balcanică, dar finisată chiar pe malul Dâmboviţei – ne atrage atenţia, fără urmă de mândrie, Allgemeine Deutsche Zeitung.

Nyugati Jelen marchează o zi specială: 26 ianuarie. Ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu. Cotidianul dedică un articol – ei, nu dictatorului ci acelora care au organizat ani în şir festivităţile de aniversare şi omagiere.
XS
SM
MD
LG