Linkuri accesibilitate

Banca Mondială califică neobişnuit apelul preşedintelui Băsescu pentru încetinirea procesului de privatizare în domeniul energiei


Vulnerabilitatea politică poate afecta creşterea economică numai dacă se prelungeste pe termen mediu şi determină oprirea reformelor, a declarat, joi, la Bucureşti, economistul şef al Băncii Mondiale, Thomas Laursen. "Situaţii similare sunt întâlnite şi în Polonia şi Cehia, de exemplu", a spus economistul care a participat la prezentarea unui raport al instituţiei financiare internaţionale despre noile state membre UE, inclusiv despre România. Potrivit raportului, creşterea economică este determinată de sectorul privat şi acesta poate suporta volatilitatea, dacă nu are şi alte implicaţii.

In raportul Bancii Mondiale se arata insa si ca Preşedintele Traian Băsescu a făcut un "apel neobişnuit" către Ministerul Economiei pentru încetinirea procesului de privatizare în domeniul energiei până la analizarea efectelor privatizărilor încheiate. Autorii raportului amintesc de disputa din urmă cu câteva luni dintre Petrom, deţinută de grupul austriac OMV, şi distribuitorii de gaze naturale, în privinţa majorării de preţuri cerută de compania petrolieră, care a dus la o dezbatere politică şi publică despre transparenţa contractelor de privatizare şi impactul privatizărilor asupra preţurilor şi calităţii serviciilor oferite de companiile de utilităţi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG