Linkuri accesibilitate

APADOR-CH şi AMP cer definirea legală a noţiunii de acces al autorităţilor la traficul comunicărilor electronice


În urma discutiilor purtate cu Ministerul Justitiei în data de 24 ianuarie 2007 pe marginea modificarilor aduse Legii nr. 508/2004 privind înfiintarea, organizarea si functionarea în cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, prin Ordonanta de Urgenta nr.131/2006, APADOR-CH si Agentia pentru Monitorizarea Presei fac publica urmatoarea pozitie:

1. Pentru a exista garantii reale împotriva abuzului, se impune cu necesitate definirea legala a notiunii de acces la un sistem informatic, prin modificarea cât mai urgenta în acest sens a Titlului III (prevenirea si combaterea criminalitatii informatice) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

2. Pentru obtinerea de informatii despre traficul comunicarilor electronice se impune autorizarea unui judecator, pentru a se asigura garantiile necesare protejarii dreptului la viata privata. În acest sens, este necesara atât modificarea Titlului III din Legea nr.161/2003, cât si a tuturor legilor care prevad aceasta masura (sub titulatura de "acces la un sistem informatic") în competenta procurorului, inclusiv OUG nr.131/2006.

3. Modificarea Titlului III din Legea nr.161/2003 este necesara si pentru armonizarea cu dispozitiile din Codul de procedura penala.

Pentru a se evita asemenea situatii, dispozitiile de procedura privind diferitele forme de ingerinta a autoritatilor în viata privata a persoanelor ar trebui cuprinse într-un singur act normativ.
XS
SM
MD
LG