Linkuri accesibilitate

Cu paşapoartele în buzunar, pentru orice eventualitate - Judit Ferencz


Zeci de mii de bucureşteni în stradă, salutând noul an şi aderarea României la Uniunea Europeană. Zeci de mii de bucureşteni, grupaţi în funcţie de preferinţe politice sau simpatii personale. Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu n-au împărţit doar Bucureştiul şi nici doar pe bucureşteni: şi-au împărţit şi oaspeţii străini care au sosit în ţară pentru a marca momentul aderării. Aşadar, un comisar european la Revelionul lui Tăriceanu, mai mulţi miniştri de externe la Băsescu – detalii despre aderări paralele în Allgemeine Deutsche Zeitung.

Şi tot ADZ relatează despre festivităţile din Sibiu, una din capitalele culturale europene în acest an. Festivităţi la care au participat şi preşedintele, şi premierul. Star a fost totuşi Băsescu, care şi-a reînnoit tradiţionala urare „Să trăiţi bine !„, adresând-o de această dată în exclusivitate sibienilor.

Krónika publică un reportaj despre aderarea la graniţa vestică. Unde s-au adunat mii de persoane doar pentru a intra în Ungaria fără paşaport. Au aşteptat ore-n şir, cuminţi. Şi-au scos frumos cărţile de identitate, păstrând în buzunar şi paşapoartele, pentru orice eventualitate. Au privit artificiile lansate de grăniceri. Au trecut graniţa. După care s-au şi întors la casele lor să ciocnească un pahar cu prietenii.

În prima ediţie din acest an a cotidianului Új Magyar Szó tot despre revelioane paralele putem citi: despre revelioanele bucureştene, la care n-au participat liderii UDMR, şi despre festivităţi exclusiviste, organizate pe criterii etnice, numite de autor Revelioane Naţionale Maghiare din Transilvania.

„Finalul aşteptării” se intitulează comentariul dedicat aderării din Hargita Népe. Autorul remarcă: România şi-a petrecut ultimii 17 ani în aşteptare. În aşteptarea primelor alegeri libere, în aşteptarea reformelor, a primirii în NATO, în aşteptarea aderării la UE. Iată-ne, ajunşi. Dar ce ne facem ? Acum chiar că nu mai avem unde adera.

Szabadság abordează o nouă problemă ridicată de aderare. În noul context, jumătate din filmele difuzate de canelele de televiziune din România trebuie să fie producţii europene. Dar nu asta-i problema. Consiliul Naţional al Audiovizualului are o problemă. Nu ştie prin ce metode ar putea convinge posturile TV să se conformeze.

Un nou grup parlamentar european în formare: grupul de extremă dreaptă, deşi încă inexistent, denumit deja „Grupul naţionaliştilor luminaţi”. Cu membri precum autohtonul PRM şi bulgărescul Ataka – informează A Hét.

România vrea imigranţi! În special, din Republica Moldova şi Ucraina. Pentru a umple golul lăsat de cei 1,5-2-3 milioane de cetăţeni români, plecaţi la muncă prin străinătate.

Primii născuţi ai anului în Spania şi în Italia, doi bebeluşi români – titrează şi Hargita Népe. În Nyugati Jelen, o reflecţie de început de an: prima zi de lucru de DUPĂ. Aceeaşi gălăgie, aceiaşi oameni. Cu aceleaşi probleme.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG